Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Συνάντηση Τσίπρα - Κόστα: «Μάχη για να τερματιστεί η 15χρονη κυριαρχία του ΕΛΚ στην προεδρία της Κομισιόν».

Συνάντηση Τσίπρα - Κόστα: «Μάχη για να τερματιστεί η 15χρονη κυριαρχία του ΕΛΚ στην προεδρία της Κομισιόν».

TSIPRAS.PORTOGALLOS.PROΘΥΠΣτην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες προσήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αποκλειστικό θέμα της Συνόδου είναι η επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τις ηγετικές θέσεις στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, όπου μέχρι τώρα δεν έγινε κατορθωτό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και να προκύψουν οι απαραίτητες συνθέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου είχε υνάντηση με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, στις Βρυξέλλες.

«...Συμφωνήσαμε, να δώσουμε σήμερα μαζί τη μάχη, για να τερματιστεί η 15χρονη κυριαρχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην προεδρία της Κομισιόν, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς», τονίζει ο πρωθυπουργός στα social media:

***Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Σκα Κέλερ

Συνάντηση με την επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Σκα Κέλερ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο κ. Τσίπρας, συζήτησαν για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και για τα επόμενα βήματα στη συνεργασία με τους Πράσινους στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, «φαβορί» για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν είναι ο Ολλανδός υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, Φρανς Τίμερμανς (βλέπε αναλυτικά παρακάτω).

Θυμίζουμε ακόμη ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ απορρίφθηκε από τους αρχηγούς κρατών στη σύνοδο κορυφής στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με συνεργάτες του και διάφορες πηγές στους κόλπους του ΕΛΚ.
Συνέχεια των μέτρων σε βάρος της Τουρκίας

Παράλληλα, όπως ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας αναμέμενεται, κατά τις συνομιλίες που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να θέσει το θέμα της συνέχειας που πρέπει να δοθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα ως προς τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας, για τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδρίασε στις 20-21 Ιουνίου υπάρχει αναφορά και για "στοχευμένα μέτρα" εις βάρος της Τουρκίας, εφόσον αυτή συνεχίσει την παραβατική συμπεριφοράς.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με Ευρωπαίους ηγέτες και για τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Αποκλειστικό αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. είναι η ανάδειξη των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο στις 3 Ιουλίου, κατά την πρώτη του Ολομέλεια στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο..(Β.Κ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency