Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 04:45:26 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Αντ. Κοτσακάς: Δεν μας ενδιαφέρει η ηγεσία, αλλά τα απλά στελέχη και ο κόσμος του ΚΙΝΑΛ .

Αντ. Κοτσακάς: Δεν μας ενδιαφέρει η ηγεσία, αλλά τα απλά στελέχη και ο κόσμος του ΚΙΝΑΛ .

SYRIZA.SALONIKAΗ ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛΛ προσπαθεί «μανιακά» να ασκήσει πολιτική μεσαίου χώρου σε φτωχοποιημένα μεσαία στρώματα, εμάς μας ενδιαφέρει το μεσαίο, το απλό στελεχικό δυναμικό του ΚΙΝΑΛΛ, μας ενδιαφέρουν οι ψηφοφόροι του, όλος αυτός ο κόσμος με τον οποίο επί σειρά ετών έχουμε ανταλλαγή απόψεων και ζύμωση, τόνισε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς Στο Κόκκινο ...

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι πολυπαραγοντικό, διαφωνώ με λογικές του "αυτό φταίει, εκείνο φταίει", είναι άθροιση πολλών επί μέρους ζητημάτων», είπε ο κ. Κοτσακάς, αλλά ταυτόχρονα προσδιόρισε ως «βασική αιτία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε έγκαιρα να "γειωθεί" με την κοινωνία. Ως κόμμα με μικρό οργανωτικό μέγεθος δεν κατάφερε να αντιστοιχίσει την εκλογική του επιρροή με την οργανωτική του υπόσταση. Συνέπεια είναι να μην έχει αρμούς σύνδεσης με κάθε έκφανση του μαζικού κινήματος.

Κατ' επέκταση», όπως είπε, «χωρίς αρμούς σύνδεσης δεν μπορείς να έχεις πολλαπλασιαστές της άποψής σου και ταυτόχρονα δεν μπορείς να έχεις παρέμβαση. Αυτό, σε συνδυασμό με την συγκεντρωμένη και πολύ ισχυρή δύναμη πυρός του συστήματος στα ΜΜΕ, έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία δυσμενή σχέση. Έπρεπε να είχαμε αντιδράσει».

...Η δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας κατά τον ίδιο «ήρθε καθυστερημένα, δεν πρόλαβε να αποδώσει τα αναμενόμενα. Ήταν επιλογή στην σωστή κατεύθυνση και έχει βάθος χρόνου, δεν ήταν για τις Ευρωεκλογές, θα ευχόμουν το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού να στηρίξει ζεστά και με επιθετικότητα αυτή την επιλογή, όχι με δυσανεξίες».

«Οι πολίτες έστειλαν μηνύματα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση, αλλά όπως αναδεικνύεται και από τα στατιστικά δεν υπερψήφισαν θετικά την ΝΔ ... είναι και η κόπωση της πολυετούς λιτότητας ... έπρεπε να δείξουμε μεγαλύτερη ευαισθησία για τον λεγόμενο μεσαίο χώρο», συνέχισε ο κ. Κοτσακάς, αλλά παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει «μία φιλολογία γενικώς και αορίστως περί μεσαίου χώρου που συσκοτίζει την πραγματικότητα.

Είναι τρία πράγματα», ο μεσαίος χώρος, «δεν είναι ένα ενιαίο: είναι τα μεσαία στρώματα που προσδιορίζονται από την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία και την εισοδηματική τους κατάσταση· είναι ο μεσαίος χώρος που δεν έχει σχέση με την ένταξη στην παραγωγή και το εισόδημα, αλλά με αντιλήψεις (όπου μπορεί να ανήκει και ένας βιομήχανος και ένας προλετάριος)· είναι και το πολιτικό Κέντρο που ως μέγεθος από την Μεταπολίτευση και μετά δεν έδειξε στην χώρα μας κάτι ισχυρό και σε αυτό κατατείνουν και οι πανευρωπαϊκές εξελίξεις.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε πάντα αυτόν τον διαχωρισμό, ιδιαίτερα ανάμεσα στα μεσαία στρώματα και στον μεσαίο χώρο, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Τα μεσαία στρώματα μπορούμε να τα έχουμε σύμμαχα σε μία πορεία μετάβασης προς έναν στόχο· τον μεσαίο χώρο, φοβάμαι πως είναι πάρα πολύ δύσκολο».

«Το δικό μας αφήγημα θα έχει μία πολύ σοβαρή διάσταση για τα μεσαία στρώματα, αλλά δεν θα είναι μόνο αυτό, μία μονοσήμαντη καμπάνια. Θέλουμε να προσδιοριστούμε θετικά, όχι μόνο αντιθετικά. Δεν φτάνει αυτό που κάναμε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, τι θα συμβεί και πόσο κακό θα είναι εάν έρθει η ΝΔ. Φάνηκε, δεν έπεισε τους πολίτες. Πρέπει ταυτόχρονα και ίσως κατά προτεραιότητα να αναδείξουμε την δική μας θετική πρόταση που αφορά τα μεσαία στρώματα και όλον τον ελληνικό λαό. Αυτό θα επιχειρήσουμε», όπως τόνισε, θυμίζοντας ότι έχει ήδη γίνει γνωστό ότι θα οργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση «τύπου Αθηναΐδας» για την κατάθεση της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη περίοδο.

...Ο κ. Κοτσακάς αναφέρθηκε και στο ΚΙΝΑΛΛ, λέγοντας ότι «έχει μία ηγετική ομάδα αναντίστοιχη των αναγκών του, τουλάχιστον σε επίπεδο γραμμής, που αδυνατεί να διακρίνει τι συμβαίνει σε όλο τον "ανεπτυγμένο" ευρωπαϊκό χώρο. Μέχρι την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η Σοσιαλδημοκρατία ήταν κυρίαρχη στην Ευρώπη ... μετά την κατάρρευση, βρέθηκε στο κενό. Μαζεύτηκαν οι "γκουρού" της Σοσιαλδημοκρατίας, συνεδρίαζαν επί μήνες και κατέληξαν στο "τι να κάνουμε, έφυγε το πάτωμα κάτω από τα πόδια μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να γίνουμε συμπληρωματική δύναμη του συστήματος", από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και μετά ... και οδηγήθηκαν στο να μην υπάρχει καμία Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, το φαινόμενο του PASOKification, του πώς εξαφανίζεται ένα μεγάλο κόμμα. Δεν συμβαίνει τυχαία, έχει αντιστοίχιση με κοινωνικές δυνάμεις και διεργασίες. Εδώ όμως, μία ηγετική ομάδα επιμένει μανιακά να ασκήσει πολιτική μεσαίου χώρου, όταν τα μεσαία στρώματα έχουν φτωχοποιηθεί. Είναι αντικειμενικό, δεν είναι ευθύνη προσώπων μόνο, αλλά ζήτημα πυρήνα της γραμμής. Επιμένουν να κάνουν μεσαία πολιτική όταν δεν υπάρχουν μεσαία στρώματα...».

«Πρωταρχική επιδίωξη είναι να αναπαράξουν την όποια εξουσία έχουν, να εκλεγούν βουλευτές, να γίνουν υπουργοί... Αυτό όμως γιατί αφορά έναν πολίτη που ήταν ή θεωρούσε ότι ήταν στα μεσαία στρώματα, στη μεσαία τάξη και τώρα είναι ριζοσπαστικοποιημένος, συμπιεσμένος προς τα κάτω; Επιμένουν να ασκήσουν μία πολιτική χωρίς κοινωνική αντιστοίχιση. Τελευταίος που θα τους υπερασπιστώ είμαι εγώ, αλλά δεν είναι η ευθύνη του Βενιζέλου, του Παπανδρέου, της Γεννηματά. Συνέβη για αντικειμενικούς λόγους, επιμένουν να συμπεριφέρονται σαν να μην καταλαβαίνουν...», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«...Μετά την αποχώρηση Βενιζέλου επιμένουν στην ίδια γραμμή, με περισσότερη ένταση. Προφανώς παίζουν και τα πρόσωπα τον ρόλο τους, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα ... Πάνω στο τραπέζι είναι η πρόταση που επανειλημμένα έχει απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας προς την ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛΛ, για μία ανταλλαγή απόψεων –και βλέπετε ότι δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Αλλά υπάρχει ανταπόκριση -και μεγάλη- από την εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμάς λοιπόν δεν μας ενδιαφέρει η στενά ηγετική ομάδα. Μας ενδιαφέρει το μεσαίο, το απλό στελεχικό δυναμικό του ΚΙΝΑΛΛ, μας ενδιαφέρουν οι ψηφοφόροι του, όλος αυτός ο κόσμος με τον οποίο επί σειρά ετών έχουμε ανταλλαγή απόψεων και ζύμωση», υπογράμμισε ο κ. Κοτσακάς

Σχόλια:

Powered by Web Agency