Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 12:32:46 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Υπέρ του Τίμερμανς ο Αλ. Τσίπρας.

Υπέρ του Τίμερμανς ο Αλ. Τσίπρας.

TSIPRAS.E.EΗ επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Κομισόν, δεν ενώνει την Ευρώπη και θα είναι μια αρνητική εξέλιξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει προοδευτικό υποψήφιο και έδωσε στήριξη στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς, εφόσον είναι ο πρώτος στη διαδικασία, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

...Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα πρόσωπα αλλά και το πρόγραμμα, δηλαδή, τέλος στη λιτότητα, κοινωνική Ευρώπη, κλιματική αλλαγή.

....Σήμερα θα τοποθετηθώ στο πλευρό εκείνων των ηγετών που θα προτείνουν να αποφευχθεί ως επιλογή για την προεδρία της Κομισιόν η επιλογή του ΕΛΚ που υπέστη πολύ μεγάλη μείωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

"....Μετά από 15 χρόνια επιλογής προσώπου για την προεδρία της Κομισιόν από την πλευρά των συντηρητικών, του ΕΛΚ, έχει έρθει η ώρα να υπάρξει προοδευτική επιλογή και γι' αυτό θα στηρίξω τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος σε ψήφους μεταξύ των προοδευτικών υποψηφίων, θα στηρίξω την επιλογή του Φρανς Τίμμερμανς", ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

....Είπε ότι αυτό είναι προοδευτική αλλά και εθνικά ωφέλιμη επιλογή, γιατί η επιλογή του ΕΛΚ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι ένα πρόσωπο που δεν μπορεί να ενώσει αλλά να διχάσει την ΕΕ και ταυτίζεται με ακραία συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις κ. Βέμπερ θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας μας και συνολικά για τα συμφέροντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

....Στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα γίνει η εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και μια πρώτη συζήτηση για τη στελέχωση των κορυφαίων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών.

***Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού κατά την προσέλευση στο άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ:

Στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητήσουμε για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές διαμορφώνεται μια ενδιαφέρουσα ισορροπία. Παρά τη μικρή πτώση της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, η άνοδος των Φιλελευθέρων, αλλά και των Πρασίνων - η σημαντική τους άνοδος - διαμορφώνει μια νέα ενδιαφέρουσα ισορροπία, μια νέα δυναμική. Μια πλειοψηφία από το δημοκρατικό Κέντρο, στα αριστερά της Αριστεράς, που μπορεί να προωθήσει - παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε όλες αυτές τις δυνάμεις – μπορεί να προωθήσει δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές, τόσο σε ότι αφορά συγκεκριμένες θέσεις και πρωτοβουλίες, όσο όμως και σε ότι αφορά την επιλογή των προσώπων.
Υπό αυτή την έννοια, σήμερα, εγώ θα τοποθετηθώ στο πλευρό εκείνων των ηγετών, που θα προτείνουν να αποφευχθεί ως επιλογή για την προεδρία της Κομισιόν, η επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω υπέστη πολύ μεγάλη μείωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχασε πάρα πολλές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Πολλώ δε μάλλον θα ταχθώ με αυτή την άποψη, διότι η επιλογή του προσώπου από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν μπορεί να ενώσει, παρά μόνο να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι ταυτίζεται με ακραία συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις.
....Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα μετά από 15 χρόνια επιλογής προσώπου για την ηγεσία της Κομισιόν από την πλευρά των Συντηρητικών, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχει έρθει η ώρα να υπάρξει προοδευτική επιλογή και για αυτό θα στηρίξω τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος σε ψήφους - ας το πω έτσι, μεταξύ των προοδευτικών υποψηφίων. Θα στηρίξω την επιλογή του Φράντς Τίμερμανς.
Πέραν αυτού θεωρώ ότι αυτή δεν είναι μόνο μια στάση υπεύθυνη ως προοδευτικού ηγέτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και μια εθνικά ωφέλιμη στάση, καθώς θεωρώ ότι η επιλογή του κ. Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας μας και συνολικότερα για τα συμφέροντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου...(Β.Κ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency