Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 06:05:48 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Τζανακόπουλος: Δύο στρατόπεδα συγκρούονται σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Τζανακόπουλος: Δύο στρατόπεδα συγκρούονται σε Ευρώπη και Ελλάδα.

TZANAKOPOYLOS.2«...Αυτές οι ευρωεκλογές είναι μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική μάχη που το αποτέλεσμά της θα σημαδέψει το μέλλον της ηπείρου και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στις ευρωεκλογές θα κριθούν οι πολιτικές που θα αποτελέσουν το έδαφος πάνω στο οποίο η Ευρώπη θα κληθεί να κάνει τα επόμενά της βήματα πέρα και έξω πια από τη συνθήκη της ακραίας οικονομικής κρίσης της προηγούμενης 10ετίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ1

....Όπως τόνισε μεταξύ άλλων:

....Για το δίλημμα των ευρωεκλογών

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Όμως το δίλημμα των ευρωεκλογών που είναι πιο κοντά και αφορά την Ευρώπη εκφράζεται με καθαρό τρόπο και στη χώρα μας.

Στις ευρωεκλογές συγκρούονται στην πραγματικότητα δυο πολιτικά στρατόπεδα. Το στρατόπεδο των δημοκρατικών δυνάμεων της προόδου οι οποίες θέλουν την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με ταυτόχρονο ξεπέρασμα των πολιτικών λιτότητας που ακριβώς καλλιέργησαν το έδαφος για να αναπτυχθεί το άλλο στρατόπεδο: Το μαύρο στρατόπεδο της ακροδεξιάς και του ακραίου λαϊκισμού.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική μάχη που το αποτέλεσμά της θα σημαδέψει το μέλλον της ηπείρου και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στην πραγματικότητα στις ευρωεκλογές θα κριθούν οι πολιτικές που θα αποτελέσουν το έδαφος πάνω στο οποίο η Ευρώπη θα κληθεί να κάνει τα επόμενά της βήματα πέρα και έξω πια από τη συνθήκη της ακραίας οικονομικής κρίσης της προηγούμενης 10ετίας.

Δύο πολιτικά στρατόπεδα και στην Ελλάδα....

Στην Ευρώπη κρίνονται πολλά αλλά το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα καθώς στη χώρα μας υπάρχει μια νέα πολιτική συνθήκη. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι η ΝΔ οξύνει το λόγο της σε δυο παράλληλες κατευθύνσεις:

Από τη μια μεριά γίνεται μια σκληρή, λαϊκιστική και πατριδοκάπηλη δύναμη -όπως την είδαμε να τοποθετείται σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και από την άλλη μεριά προτείνει πολιτικές ακραίας λιτότητας και επιστροφής στις πιο μαύρες μέρες των μνημονικών προγραμμάτων -πίσω δηλαδή στο 2012-2013. Φαίνεται πως δεν έχει κάνει καμία αυτοκριτική.

Επομένως έχουμε και εδώ 2 στρατόπεδα τα οποία συγκρούονται: Το στρατόπεδο που θέλει την ήττα του νεοφιλευθερισμού, της λιτότητας και των ακροδεξιών πολιτικών. Kαι το άλλο στρατόπεδο στο οποίο ηγεμονικό ρόλο παίζει η ΝΔ και που ακριβώς εκπροσωπεί πολιτικά τις δυνάμεις της λιτότητας και της ακροδεξιάς στη χώρα.

Το φαινόμενο της αθλητικής βίας

Το ξεκαθάρισμα οπαδικών λογαριασμών φέρνει στην επιφάνεια το ευρύτερο φαινόμενο της αθλητικής βίας. Δική μας βούληση είναι να μην αφήσουμε κανένα ερωτηματικό σε σχέση με τις ευθύνες και τους αυτουργούς των τελευταίων επιθέσεων. Η αστυνομία είναι ήδη κινητοποιημένη και κάνει αυτό που οφείλει σε συνεννόηση με την υπουργό προστασίας του πολίτη και τον υφυπουργό αθλητισμού.

Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να έχουμε μια προσπάθεια πρόκλησης χαοτικών καταστάσεων από οργανωμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το χώρο των οργανωμένων οπαδών καθώς σπανίως αυτές δρουν χωρίς την κάλυψη και την προστασία που τους παρέχουν οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Λαϊκισμός και λαϊκίστικες πολιτικές

Υπάρχει μια προσπάθεια από τους διανοούμενους της ελίτ να τσουβαλιάσουν αριστερά κινήματα και κόμματα που αντιπαρατίθενται με τη λιτότητα στο στρατόπεδο του λεγόμενου λαϊκισμού. Όμως ο λαϊκισμός δεν είναι μια αφηρημένη κατηγορία που μπορεί να απευθύνει ο καθείς στον καθένα κατά το δοκούν. Είναι κάτι που επιβεβαιώνεται ή όχι στην ίδια την πολιτική πράξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει όλα αυτά τα 4 χρόνια (που περιλαμβάνουν και τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ) ότι έκανε προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές στην κατεύθυνση της διεύρυνσης δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων όπως το σύμφωνο συμβίωσης, η ταυτότητα φύλου, ο νόμος για την ελληνική ιθαγένεια στη 2η γενιά μεταναστών, το μάθημα των θρησκευτικών που άλλαξε σε μια προοδευτική κατεύθυνση και που τώρα αυτή η κυβέρνηση κάνει για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία τη συζήτηση με την Εκκλησία ώστε αυτό να μην έχει ομολογιακό χαρακτήρα.

Αυτές όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες βρίσκονται στον αντίποδα των λαϊκιστικών πολιτικών που προτείνονται από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη μια εκ των οποίων είναι και η ομάδα του ΕΛΚ η οποία έχει μια συγκροτημένη δεξιά πτέρυγα που αντιπαρατίθεται σε τέτοιες πρωτοβουλίες όπου και αν αυτές αναδεικνύονται ως κεντρικά αιτούμενα μιας σύγχρονης κοινωνίας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι καμιά από αυτές τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες δεν μπορεί να πάρει το πρόσημο του λαϊκισμού.

Όποιος ως λαϊκισμό εννοεί την αντιπαράθεση με τις κατεστημένες πολιτικές του νεοφιλευθερισμού οι οποίες οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία μπορεί να το κάνει. Εγώ ως λαϊκισμό θα χαρακτήριζα την αντιπαράθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών στη βάση μιας ακροδεξιάς, διαστρεβλωμένης και πατριδοκάπηλης επιχειρηματολογίας την οποία ακολούθησε τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ .

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στην πολιτική πράξη κινείται απολύτως στον αντίποδα των λαϊκιστικών πολιτικών όπως αυτές πραγματικά αναδεικνύονται σε χώρες με κυβερνήσεις σύμμαχες του κου Μητσοτάκη π.χ. η Ουγγαρία, η Αυστρία και άλλες όπου δεξιές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις βρίσκονται σε ευθεία συνεννόηση με τις δυνάμεις που αποτελούν αδελφά πολιτικά κόμματα της ΝΔ.

«Ορόσημο ο Αυγούστος του 2018»

Όπως προσθέτει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ για όσα είπε ο Δημ. Τζανακόπουλος:

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε ορόσημο τον Αύγουστο του 2018 όποτε η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και πρόσθεσε: «βρισκόμαστε πλέον σε μια φάση μεταμνημονιακής παρακολούθησης κατά την οποία υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για την ελληνική οικονομία , όπως και για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο τα μέσα για να επιτευχθούν οι στόχοι ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέλυσε τα όσα έχουν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση στα εργασιακά και τόνισε πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ψηφίστηκε επεκτατικός προϋπολογισμός ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Συμπλήρωσε δε πως τα οικονομικά στοιχεία οδηγούν στην κατάρρευση του καταστροφολογικού αφηγήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου και σημείωσε πως χωρίς να ισχυρίζεται πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας του 2019 είναι ενθαρρυντικά.

Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργεί όρους ελάφρυνσης για την ελληνική κοινωνία , προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των πολιτών.

Ερωτηθείς για τα εκλογικά αποτελέσματα με αφορμή τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε « είναι δεδομένο πως τα τελευταία 7 χρόνια οι δημοσκοπήσεις δεν λειτουργούν ως εργαλείο αποτύπωσης των πολιτικών συσχετισμών. Λειτουργούν ως εργαλείο που το αξιοποιούν κομματικά επιτελεία, εκδοτικά συγκροτήματα, συμφέροντα για να δημιουργούν καταστάσεις πολιτικού κύματος. Να δημιουργούν εντυπώσεις παράστασης νίκης του παλιού πολιτικού κατεστημένου και έχουν πέσει έξω κατά εξακολούθηση» υπογράμμισε.

«Δεν κάνουμε πολιτική με τις δημοσκοπήσεις»

«Βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη μας τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ωστόσο δεν κάνουμε πολιτική με τις δημοσκοπήσεις» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε παρά πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει την παλινόρθωση ενός πολιτικού συστήματος και δεν επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη και τους συμμάχους του τον κ. Σαμαρά και τον κ. Γεωργιάδη να κυβερνήσουν τη χώρα και να ξανακάνουν τα ίδια που έκαναν». Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπέρ της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές και ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις εκλογές για να κερδίσει και δεν βάζει κανένα μέτρο.

Τέλος χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόθεση των προοδευτικών δυνάμεων να συγκλίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ...(B.K.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency