Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 10:36:34 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Ωμός θεσμικός εκβιασμός από τον Βενιζέλο.

Ωμός θεσμικός εκβιασμός από τον Βενιζέλο.

Benizelos.BOYLH.2Με τις δευτερολογίες των γενικών εισηγητών των κομμάτων που επέμειναν στις θέσεις τους, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος η συζήτηση επί της θεματικής ενότητας των άρθρων 4-25 για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το επίμαχο άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που προτείνει την αναθεώρησή του για να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πρόταση στην οποία συντάσσονται ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων ενώ την απορρίπτουν εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

....Στη σημερινή συνεδρίαση, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας πρότεινε να αφαιρεθεί από την πρόταση του κόμματός του η αναφορά περί ιδιωτικών πανεπιστημίων και να παραμείνει η φράση μη κερδοσκοπικά, αν θέλει όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει συναίνεση και να σταλούν οι προτάσεις στην επόμενη Βουλή.

«....Βγάλτε από την πρότασή μας την ιδιωτικοποίηση αν σας ενοχλεί. Έχετε την εναλλακτική, έχετε την πλειοψηφία να στείλετε στην επόμενη Βουλή προς διαμόρφωση την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 16 και αφήστε να αποφασιστεί με τη μεσολάβηση του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωματικός γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας χαρακτήρισε απρέπεια και διπλό θεσμικό εκβιασμό, τη θέση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος συνέδεσε την τύχη της αναθεώρησης του άρθρου 16, με τα άρθρα 86 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και 32 περί ευθύνης υπουργών.

«Είναι λογική του "όλα ή τίποτα". Η λογική "όλα ή τίποτα" και ο θεσμικός εκβιασμός ότι δεν θα αλλάξουμε τις δύο διατάξεις αν δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16, είναι θεσμική απρέπεια και εξαιρετικά προσβλητική», σημείωσε.

...Ο γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε όπως είπε, να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστήμιων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και να περιοριστεί η φυγή στο εξωτερικό των νέων, ενώ παράλληλα, όπως υποστήριξε, θα συνδράμει στην ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, επίσης επέμεινε στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 και τόνισε ότι «η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοήσει ένα ώριμα κοινωνικά αίτημα». «Μη μείνουμε στις αγκυλώσεις. Το άρθρο 16 είναι ένα καλό πεδίο συνεννόησης αφού και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εναντίον της δημιουργίας μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων -αν θέλουμε να διασώσουμε την αναθεώρηση», συμπλήρωσε.

Σχόλια:

Powered by Web Agency