Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 07:57:19 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Τσίπρας : Ο ΣΕΒ να μην εκτίθεται στο πλευρό του Μητσοτάκη...

Τσίπρας : Ο ΣΕΒ να μην εκτίθεται στο πλευρό του Μητσοτάκη...

TSIPRAS.EKLOGES.OMILIAΑνοιχτός στο ενδεχόμενο ίδρυσης υπουργείου Βιομηχανίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Θέτοντας ως στόχο η βιομηχανία να συμμετέχει στο 12% του ΑΕΠ της χώρας, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον πρόεδρο του ΣΒΒΕ ότι «εξετάζουμε με προσοχή» την σχετική πρόταση, ενώ το ίδιο κάνει και για το ζήτημα της φορολογίας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία που ακολούθησαν το ιστορικό Eurogroup της 21ης Ιουνίου, προαναγγέλοντας φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019.

***Σκληρή κριτική άσκησε ο Αλ. Τσίπρας στον ΣΕΒ καταλογίζοντας του «πολιτικές παρεμβάσεις», υπέρ της ΝΔ.

...Αρχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι η αποψινή παρουσία του είναι ξεχωριστή για τον ίδιο, επειδή ο ΣΒΒΕ είναι ο πρώτος κοινωνικός εταίρος, μετά τη συμφωνία για το χρέος και το οριστικό τέλος των μνημονίων, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για την επόμενη μέρα και για το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

"...Τώρα που το σχέδιό μας αποδίδει καρπούς οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί να προσφέρει, από το μετερίζι στο οποίο βρίσκεται", είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην ιστορική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

"...Προετοιμάσαμε βήμα - βήμα, την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, που ολοκληρώνεται με επιστέγασμα τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, με τη συμφωνία αυτή, εξειδικεύτηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία προστέθηκαν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται από το περασμένο έτος και ταυτόχρονα δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του", επισήμανε και συνέχισε: "Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για την ασφαλή επιστροφή της χώρας στον αυτοδύναμο δανεισμό από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, καθώς με τη συμφωνία αυτή, οι διεθνείς επενδυτές αναγνωρίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι αγορές ήδη από τις πρώτες αντιδράσεις υποδέχτηκαν θετικά τη συμφωνία και το ίδιο υποδεικνύουν οι πρώτες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους".

...Η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη και όλον τον κόσμο έχει αλλάξει εντυπωσιακά, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

...Ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα που διαμορφώνεται ένα σχέδιο που επιθυμεί να αλλάξει την αντίληψη του τρόπου παραγωγής και του μοντέλου ανάπτυξης πρέπει ο καθένας να συμβάλει. "Πρώτιστη προτεραιότητα για όλες τις παραγωγικές δυνάμεις είναι να ενώσουμε προσπάθειες ώστε να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της", σημείωσε και απηύθυνε κάλεσμα στους φορείς και στις παραγωγικές δυνάμεις σε συστράτευση για το σχέδιο εξόδου από την κρίση.

...Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ατζέντα και να επικεντρώσει την προσοχή της στο ζήτημα της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στα μέσα που θα χρειαστούν για τους σκοπούς αυτούς, είπε.

Φοροελαφρύνσεις περίπου 750 εκατ. ευρώ...

..Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για το 2019, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ήδη προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος για το 2019, 860 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από αυτά να δώσει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις περίπου 750 εκατ. ευρώ.

"...Για το φλέγον ζήτημα της φορολογίας που καταλαβαίνω πόσο σας απασχολεί, μπορώ σήμερα με σιγουριά να σας πω ότι υπάρχει, χάρη στην σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας, ο οδικός χάρτης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα ξεκινούν από τον προϋπολογισμό του 2019", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"....Καταφέραμε την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις για 3 χρονιές στη σειρά και πάμε για την τέταρτη, ξεκινώντας μάλιστα από άδεια ταμεία. Σήμερα είμαστε σε θέση να κάνουμε φοροελαφρύνσεις, υπολογισμένα και με σχέδιο και όχι αποσπασματικά", σημείωσε και πρόσθεσε ότι όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο περισσότερο θα δίνεται η δυνατότητα να προχωράμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

...Ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης υπουργείου Βιομηχανίας...

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στη συνέχεια για θετικό momentum για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι "μετά τον Αύγουστο η χώρα μας περνά σε μια πραγματικά νέα εποχή".

",,,Η ελληνική βιομηχανία επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, και στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα", είπε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας.

...Ανέφερε σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τη δημιουργία διακριτού υπουργείου για τη βιομηχανία, ότι "την εξετάζουμε με προσοχή, καθώς και δική μας επιδίωξη, είναι η προώθηση στοχευμένων πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, που θα συμβάλουν στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου".

...Μπροστά...

"....Είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και μπροστά σημαίνει σχέδιο για την ανάπτυξη και μάλιστα ολιστικό και όχι αποσπασματικό, όπως στο παρελθόν, και, βεβαίως, σημαίνει χρηματοδότηση και ισχυρό τραπεζικό σύστημα, επισήμανε και συνέχισε:

"Για το σκοπό αυτό αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τους κοινοτικούς πόρους και τα επενδυτικά προγράμματα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και στην αξιοποίηση πόρων από το σχέδιο Γιούνκερ.

Προωθούμε τη συνεργασία με διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες και ενισχύουμε την από κοινού ανάληψη έργων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος δίνει πλήθος από θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα στους επενδυτές.

Ταυτόχρονα όμως προχωράμε στη δημιουργία, το επόμενο διάστημα, της Αναπτυξιακής τράπεζας για τη χρηματοδότηση τη επιχειρηματικής δραστηριότητας κάθε κλίμακας.

Ενώ δουλεύουμε συστηματικά και για μια δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών που πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ και εξυγιαίνουν τα χαρτοφυλάκια τους χάρη στο νέο σύστημα διαχείρισης και απομείωσης των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να είναι και πάλι σε θέση αυξήσουν τη ρευστότητα της οικονομίας.

Η ηγεσία του ΣΕΒ... να μην εκτίθεται

...Να μην εκτίθεται, κάλεσε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας την ηγεσία του ΣΕΒ ασκώντας κριτική στη στάση του, την οποία αντιδιέστειλε την στάση του ΣΒΒΕ.

Ειδικότερα, είπε ότι ακούει με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. "Γνωρίζω ότι όλοι εσείς εδώ, είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, δεν κρύβονται άλλα κίνητρα", είπε.

...Ωστόσο, σημείωσε, ότι δεν μπορεί να πω ότι το ίδιο ισχύει πάντα σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΣΕΒ. "Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρά της πάρα πολλές φορές είναι αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας", σημείωσε. Σχολίασε ότι "αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεσή του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 19 και του 20 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας", όπως είπε.

...Σχολίασε επίσης ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι "ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για μια ακόμη περικοπή συντάξεων". "Σπεύδοντας μάλιστα τούτη τη φορά", πρόσθεσε, "να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα στη Γερουσία της Βουλής και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα".

...Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η πρακτική του ΣΕΒ «δεν συμβαίνει για πρώτη φορά», καθώς το έκανε και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. «Θα συμβούλευα την ηγεσία του ΣΕΒ, να πάψει να εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση, μια στάση ευθύνης που συνοδεύεται από μια διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας. Και όχι μια στάση που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα σχέδια της ολιγαρχίας του πλούτου και μιας πολιτικοοικονομικής ελίτ, η οποία όμως φέρει βαθιά την ευθύνη για τη χρεοκοπία, για τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση».

...Συχαρητήρια στον ΣΒΒΕ για τη στάση του στο Μακεδονικό

ΜΜΜΟ Αλ. Τσίπρας έδωσε επίσης συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την υπεύθυνη στάση που δημόσια κράτησε αναφορικά με τη Συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και των προοπτικών που αυτή ανοίγει.

"ΜΜΜΑναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ", είπε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει: "Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον".

ΜΜΜΤόνισε επίσης ότι "με τη συμφωνία αυτή, και χωρίς να παρεκκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δυο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα".

"ΜΜΜΌσοι λοιπόν κατανοούν το ότι η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό, όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, γνωρίζουν, και εσείς είστε μεταξύ αυτών που γνωρίζετε, ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια". Αυτό τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να σημειώσει ότι αυτό κατά βάθος το γνωρίζουν και όσοι επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας, μεταβάλλοντας τις απόψεις που είχαν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία Ερντογάν

ΜΜΜΟ πρωθυπουργός τέλος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί".

...Σημείωσε επίσης ότι "η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή, ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην 'Αγκυρα".

...Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τέλος "ότι η χώρα έχει εθνική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με όρους ισότιμου συνομιλητή και όχι με όρους επαίτη. Με στόχο φυσικά όχι την ένταση, αλλά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες"...(Β.Κ.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency