Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 06:03:31 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Ξανθός: Ισχυρή πολιτική βούληση για εξυγίανση στον τομέα της Υγείας.

Ξανθός: Ισχυρή πολιτική βούληση για εξυγίανση στον τομέα της Υγείας.

XANΘΟΣ«...Έχουμε να κάνουμε με «μαφία» που είχε οργανώσει σύστημα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων, τόσο ακριβών όπως τα ογκολογικά, όσο και φτηνών στη χώρα μας, που είναι ακριβά στο εξωτερικό και δίνουν τη δυνατότητα κερδοσκοπίας», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Αν.Ξανθός, μιλώντας στο Κόκκινο, προσθέτοντας ότι «στο κύκλωμα αυτό υπάρχει όλο το φάσμα των υπηρεσιών και των φαρμακείων που εμπλέκονται, φαρμακείων των νοσοκομείων, φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών, πάντα με την συνδρομή και ορισμένων φαρμακαποθηκών».

....Ο ίδιος,  προσέθεσε ότι «ο "εγκέφαλος" αφορούσε ιδιωτική φαρμακαποθήκη που είχε οργανώσει ένα σύστημα ανθρώπων, που υπερσυνταγογραφούσαν, ενώ διερευνούμε το αν όντως υπήρχε και συνειδητά μειωμένη χορήγηση φαρμάκων παρότι η φαρμακευτική ένδειξη απαιτούσε μεγαλύτερες δόσεις, για να προσπορίζονται το υπόλοιπο μέρος της συσκευασίας και στη συνέχεια παράνομα να εξάγεται στο εξωτερικό».

...Ο υπουργός Υγείας ανέφερε δε, ότι η «μαφιόζικη οργάνωση έπαιρνε τα μέτρα της, έκρυβε τα ίχνη της, είχε καταφέρει να «περνάει κάτω από τα ραντάρ» του συστήματος για αρκετό καιρό».

...Όσον αφορά τον «τζίρο» του κυκλώματος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι επί του παρόντος, η οικονομική Αστυνομία «μιλάει για κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, η πραγματική έκταση είναι σαφώς μεγαλύτερη».

...Πώς εντοπίστηκε το κύκλωμα...

...Ο Αν.Ξανθός σημείωσε ότι «εδώ και πολλούς μήνες, ο ΕΟΦ, αξιοποιώντας στοιχεία που έχει, με την ιχνηλάτηση από τις ταινίες γνησιότητας της πορείας των φαρμάκων που διακινούνται στην χώρα μας, επικοινωνώντας με χώρες του εξωτερικού, με φαρμακαποθήκες στις χώρες αυτές, άρχισε να συνδυάζει στοιχεία. Με την πολιτική εντολή του υπουργείου, άρχισε να δημιουργείται δίαυλος επικοινωνίας με τις διωκτικές αρχές, να υπάρχει από κοινού προσέγγιση, διασταύρωση στοιχείων και δεδομένων, που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, πολύ τιμητικό για την ΕΛΑΣ και τις διωκτικές αρχές, αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους».

...Η εξάρθρωση του κυκλώματος «δεν έγινε τυχαία, ήταν αποτέλεσμα πολύ συστηματικής προσπάθειας και αθόρυβης δουλειάς που έχει γίνει εδώ και πάνω από έναν χρόνο, με συνεργασία των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΕΟΦ και της οικονομικής Αστυνομίας που έχει και την τελική διαχείριση και έκανε την κίνηση όταν συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία», συνέχισε ο κ. Ξανθός.

...Παράλληλα, τόνισε ωστόσο ότι αν και πρόκειται για «πολύ σημαντικό σήμα εξυγίανσης», το φαινόμενο αυτό «προφανώς έχει και άλλα επίπεδα, διερευνάται η πιθανότητα να υπάρχουν παρακλάδια και σε άλλα σημεία της χώρας ή, αντίστοιχα, να υπήρχαν μαφιόζικου τύπου οργανώσεις που να λειτουργούσαν παράλληλα με αυτό. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τη χωροταξία αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας, τη μεθοδολογία, όλο τον μηχανισμό».

...Ισχυρή πολιτική βούληση για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους ασθενείς...

...Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «ως πολιτεία το σήμα που πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι όντως υπήρχαν εστίες ανομίας, ανυπαρξίας ελέγχου, όμως το σύστημα Υγείας δεν είναι ανοχύρωτο, αξιοποιεί τώρα αυτές τις παρεμβάσεις και την παροχέτευση του αποστήματος στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου στην χώρα μας, ακριβώς για να το θωρακίσουμε περισσότερο, να δώσουμε αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και ειδικά σε ευάλωτες ομάδες όπως οι ογκολογικοί άρρωστοι, ότι εδώ μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα έχουν την απαραίτητη θεραπεία και πρόσβαση στα αντικαρκινικά φάρμακα που έχουν ανάγκη, όσο ακριβά και αν είναι αυτά, επί τη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης και συγκεκριμένων θεραπευτικών ενδείξεων. Αυτό είναι το ζήτημα».

«...Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει η εξυγίανση σε αυτόν τον τομέα, έχει δοθεί το σήμα ότι δεν υπάρχει πολιτική ανοχή ούτε συγκάλυψη σε τέτοια φαινόμενα και ότι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εποπτεύονται από εμάς και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΛΑΣ συνεργάζονται χωρίς εμπόδια και προσκόμματα. Αυτό παράγει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, τυχαίο γεγονός, αποσπασματική κίνηση, αλλά συνολικό πολιτικό σχέδιο για την ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας. Οι μηχανισμοί ελέγχου είναι συγκεκριμένοι: Το ΣΕΥΠ, εποπτευόμενο από το υπουργείο, που έχει ελεγκτές ειδικούς στις υπηρεσίες υγείας, οι οποίοι συνήθως με εντολή υπουργού μπορούν να προχωρούν σε διαχειριστικούς ή λειτουργικούς ελέγχους σε μονάδες του συστήματος Υγείας. Οι εξωτερικοί ελεγκτές, που συμβάλλονται με τα νοσοκομεία, κυρίως για την δημοσιονομική διαχείρισή τους».

«...Το σήμα που έχουμε δώσει είναι ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων οφείλουν να εποπτεύουν, να αξιοποιούν την παραμικρή πληροφορία, όταν υπάρχουν ενδείξεις για εστίες ανομίας, για σπατάλη, για επιρροή συμφερόντων, ώστε αυτό να διερευνάται και να διαλευκαίνονται υποθέσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας», όπως τόνισε ο κ. Ξανθός...(Β.Κ.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency