Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 10:49:54 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Δ. Κρεμαστινός : Δεν είναι σκευωρία το σκάνδαλο Novartis.

Δ. Κρεμαστινός : Δεν είναι σκευωρία το σκάνδαλο Novartis.

KREMASTINOSΜε τον αντιπρόεδρο της Βουλής και τέως υπουργό Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινό, να σημειώνει ότι το καρτέλ των φαρμακοβιομηχανιών είναι μία πραγματικότητα που υπήρχε από τότε που εκείνος κατείχε τα ηνία του υπουργείου Υγείας, συνέχισε σήμερα, Τετάρτη, τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας, το περιέγραψε ως μία Λερναία Ύδρα, που ένα κεφάλι της κόβεις κι ένα άλλο βγαίνει. Εντόπισε δε το κύριο πρόβλημα στο υπερκέρδος στο φάρμακο αλλά και στα πρόσωπα που εμπλέκονται στις συναλλαγές γύρω από αυτό.

...Ο κ. Κρεμαστινός κλήθηκε να καταθέσει ως «ειδήμων» στο χώρο της Υγείας κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας.
Λερναία Ύδρα... η διαφθορά

...Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ρώτησε τον Δημήτρη Κρεμαστινό αν θεωρεί ότι τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγειάς αποτελούν εθνική υπόθεση, με εκείνον να συμφωνεί και να αποδίδει την ελλιπή διερεύνηση τους στις κακοδαιμονίες του ελληνικού συστήματος.

Όπως είπε το «μαύρο χρήμα» της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας είναι μια πραγματικότητα που αντικατοπτρίζεται σε μεγάλα ποσά, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπολογίσει σε τι νούμερα αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί.

...Ο Δ. Κρεμαστινός κατέθεσε ότι ήδη από την περίοδο που ήταν εκείνος υπουργός Υγείας (1993-1996, επί Ανδρέα Παπανδρέου), είχε αντιληφθεί τις δυσλειτουργίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τότε όπως είπε επέλεξε να μην αλλάξει το ΔΣ του Οργανισμού, όρισε όμως κάποιους εκ του συμβουλίου εκπροσώπους του, προκειμένου να ενημερώνεται προσωπικά για τα τεκταινόμενα, ενώ είχε διορίσει κι εμπειρογνώμονες προκειμένου να μελετήσουν εν γένει τις αδυναμίες του ελληνικού συστήματος Υγείας, ώστε να καταρτιστούν με βάση τα πορίσματα τους τα προωθούμενα τότε νομοσχέδια, πράγμα που τελικά δεν συνέβη λόγω της αλλαγής κυβέρνησης.

...Επικαλούμενος μελέτη του Δ. Κρεμαστινού, ο Σπ. Λάππας ανέφερε ότι το έλλειμμα στην Υγεία το 2002 ήταν στα 2 δισ. ευρώ, το 2004 στα 4 δισ. για να εκτιναχθεί το 2009 στα 17 δις. ευρώ, και διατύπωσε το ερώτημα «που πήγαν αυτά τα χρήματα και γιατί δεν τα βρίσκουμε;». «Τα καρτέλ των φαρμακευτικών υπήρχαν από την περίοδο που ήμουν εγώ υπουργός», απάντησε με νόημα ο πρώην υπουργός, για να συμπληρώσει ότι «πιθανόν να υπάρχουν ακόμα» και τόνισε επίσης ότι νόμοι υπήρχαν πάντα, όπως και τα παραθυράκια τους.

Ο Δ. Κρεμαστινός ανέφερε ότι το κύριο πρόβλημα με τις φαρμακευτικές είναι τα υπερκέρδη και περιγράφοντας τη διαδικασία μέσω της οποίας προκύπτουν αυτά σημείωσε ότι αν για παράδειγμα εσύ ως υπουργός κατεβάσεις το κόστος ενός σκευάσματος, η εταιρεία μπορεί να το αποσύρει και να φέρει στην αγορά ένα νέο παρόμοιο, με νέα ονομασία και υψηλή τιμή και να βρεθείς στο μηδέν. Υπενθύμισε επίσης τι έγινε με τους βηματοδότες επί υπουργείας του, όπου οι γιατροί με στόχο το κέρδος και σε συνεργασία με τις εταιρείες, προχωρούσαν σε αθρόες επεμβάσεις τέτοιου τύπου, με αποτέλεσμα ο Τύπος να γράφει ότι περπατάς στα νεκροταφεία και ακούς τον κτύπο των βηματοδοτών από τους τάφους και είπε ότι το αντιμετώπισε τότε στήνοντας τα βηματοδοτικά κέντρα.

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι αέναος, αλλά η πάταξη της είναι ο πρωταρχικός στόχος», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, αλλά όπως είπε δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο της «Λερναίας Ύδρας».

Το πρόβλημα με τη διαφθορά στην Υγεία εντοπίζεται στα πρόσωπα που εμπλέκονται στη συναλλαγή, αλλά αν δεν υπάρχει το υπερκέρδος τα διατιθέμενα ποσά είναι μικρά κι εκ προοιμίου η διαφθορά μικρότερη, σημείωσε επίσης. Έδωσε μάλιστα δίκιο στον Πάυλο Πολάκη που μιλάει για τις αντιστάσεις που αντιμετωπίζει η πολιτική βούληση για την πάταξη του προβλήματος, σημειώνονατς ωστόσο ότι με το να καταγγέλεις το φαινόμενο δεν το λύνεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου για τυχόν πολιτικές ευθύνες σε σχέση με τα διερευνώμενα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως πχ. των «αμαρτωλών» διαφημιστικών καμπανιών και του υπερ - κοστολογημένου κτιρίου στο Μαρούσι, ο Δ. Κρεμαστινός είπε ότι οι υποθέσεις αυτές πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες αν και σε όποιον υπάρχουν.

Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερα αρνητική συμβολή του Τύπου, καθώς όπως είπε όταν οι εταιρείες παίρνουν στρατιές δημοσιογράφων σε ταξίδια με τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να παρακολουθήσουν τα συνέδρια τους, είναι λογικό αυτοί στη συνέχεια να γράφουν υπέρ των συμφερόντων των συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών. Εγώ πήγαινα να κάνω ένα βήμα ως υπουργός και την επομένη έγραφαν ότι κινδυνεύει από χολέρα η Ελλάδα εξαιτίας μιας επιδημίας γαστρεντερίτιδας στην Τουρκία, υπενθύμισε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων συνεδρίων σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όταν ερωτήθηκε για τα περί σκευωρίας σε σχέση με την υπόθεση Novartis, ο Δ. Κρεμαστινός τονίζοντας ότι θέλει να διατηρήσει την ουδετερότητά του, διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει ότι έκατσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους συνεργάτες του και τους είπε «πάμε να κάνουμε μια σκευωρία τώρα». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα σκάνδαλα τέτοιου τύπου θα πρέπει να παραπέμπονται απευθείας στη Δικαιοσύνη, ώστε «να μην χάνει τη σοβαρότητα του το πολιτικό σύστημα».

...Μετά από πρόταση του προέδρου κ. Μπαλωμενάκη η Επιτροπή αποφάσισε το επόμενο διάστημα να αναζητηθούν από τις υπηρεσίες και τους φορείς, όλα τα στοιχεία και οι αποφάσεις που καθόρισαν την πολιτική του φαρμάκου και συνολικά την ιατρό- φαρμακευτική δαπάνη συμπεριλαμβανομένης και αυτή από την προμήθεια υλικών τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον Ιδιωτικό τομέα.

...Όπως υπογραμμίστηκε, από το εξαιρετικά σημαντικό έργο της διερεύνησης των σκανδάλων, θα υπάρξει η απόδοση πολιτικών ευθυνών όπως και ποινικών όπου αυτές προκύψουν, με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων πρακτικών και παράλληλα τη διόρθωση και βελτίωση του Συστήματος Υγείας.

...Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Επιτροπής, αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταθέσεων των μαρτύρων, με την εξέταση του βουλευτή και αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος δυο φορές έχει κάνει αίτηση για να καταθέσει στοιχεία και έκθεση που έχει συντάξει, έτσι ώστε να βοηθήσει τις εργασίες της Επιτροπής.

..Εκκρεμεί η κατάθεση του κ. Βορίδη για την υπόθεση του Κ.Ι. Ερρίκος Ντυνάν, των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως επίσης η κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη μετά από αίτημα της ΝΔ.

...Η αξιωματική αντιπολίτευση, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει το έργο της Επιτροπής και να συμψηφίσει ευθύνες του αντιπροέδρου της που έχουν αποκαλυφθεί, καταγγέλλει τον κ. Πολάκη ότι με σκοπό να τον ενοχοποιήσει παραποίησε στοιχεία, χρησιμοποιώντας την εταιρεία φύλαξης, που η προηγούμενη διοίκηση είχε επιλέξει.

...Επίσης αποφασίστηκε μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων η Επιτροπή να ασχοληθεί με το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης που εντάσσεται το σκάνδαλο Novartis.

...Προτάθηκε ακόμη οι εργασίες της Επιτροπής να διενεργούνται κάθε Τετάρτη γιατί τις άλλες ημέρες της εβδομάδας διενεργείται η Προανακριτική, καθώς και να παραταθεί ο κύκλος των εργασιών έως τις αρχές του καλοκαιριού...

***Χθες,

...Στην επιτροπή ο Ευ. Βενιζέλος

...Θέμα παραβίασης της ποινικής δικονομίας εκ μέρους της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη έθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος επί τετράωρο εξέθεσε ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής τις ενστάσεις του επί της ουσίας και της λειτουργίας της επιτροπής. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αστειότητες τις ερμηνείες γύρω από τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και κατηγόρησε την κ. Τουλουπάκη ότι κακώς και κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας τα παρέλαβε, αντί να στείλει την προστατευόμενη μάρτυρα στη Βουλή για να τα παραδώσει η ίδια στην ειδική επιτροπή. Ο Ε. Βενιζέλος επέμεινε πολύ στην ανάγκη να προχωρήσει σε βάθος έρευνα σημειώνοντας ότι "για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει έρευνα εδώ, αλλιώς δεν θα ερευνηθεί ποτέ τίποτε".

...Βενιζέλος για τα νέα στοιχεία

"Έχω στα χέρια μου τα νέα στοιχεία και το CD, έχω δει τα χειρόγραφα, επειδή έχω αυτό το δικαίωμα. Είναι μια αστειότητα ότι έχει δώσει ο Σαμαράς τον αριθμό του Σταϊκούρα να πάνε εκεί...Φοβερά στοιχεία δηλαδή! Μια carte visit του πρωθυπουργού... και ο Σταϊκούρας με τον αριθμό να πάνε εκεί οι ενδιαφερόμενοι.... Οι δε επιστολές της Νovartis προς τον πρώην πρωθυπουργό είναι του τύπου έχουμε αιτήματα", σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

"Κακώς και κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας η κ. Τουλουπάκη δέχθηκε το έγγραφο αυτό από τη μάρτυρα με το ψευδώνυμο Κελέση. Το έγγραφο αφορά τον τέως πρωθυπουργό και συνεπώς αρμόδια είναι η Βουλή. Έπρεπε η Κελέση να έρθει στον Θοδωρή Δρίτσα και να το δώσει. Δεν μπορούσε να το παραλάβει και να κάνει πράξη παραλαβής και αποστολής η κ. Τουλουπάκη", είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία του CD από τη Novartis είναι ελλιπή, καθώς αποτελούν μόνο μέρος των στοιχείων που στέλνει η Novartis στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. "Τώρα μας στέλνουν κάποια στοιχεία από υπολογιστές ενώ στην Αμερική στέλνουν τα πάντα. Πρέπει να μας στείλουν όλα τα στοιχεία του ψηφιακού αρχείου της Novartis", είπε ο Ε. Βενιζέλος.

...Οι ενστάσεις και τα αιτήματα

...Στη διάρκεια της παρουσίας του στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε όλες τις ενστάσεις και τα αιτήματα που προβάλλει στις δύο επιστολές του τα οποία συνοψίζονται στα εξής, με φράσεις που χρησιμοποίησε αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος:

-"Είναι άκυρη η σύσταση της επιτροπής διότι δεν περιλαμβάνονταν στην πρόταση πραγματικά περιστατικά - πράξεις. Αυτή είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση που δεν έχει τηρηθεί".

-"Η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει την υπόθεση διότι συγκροτήθηκε. Αν υπήρχε επιφύλαξη ως προς την αρμοδιότητα έπρεπε, αυτή να λυθεί από την ολομέλεια".

-"Πρέπει πλέον να γίνει έρευνα επί της ουσίας, να κληθούν οι μάρτυρες"

-"υπάρχει σοβαρή ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη στάση του σήμερα και τη στάση που τήρησε στο παρελθόν σε άλλες επιτροπές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει ότι όλα αυτά υπάγονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις. Τελευταία περίπτωση είναι το πόρισμα Παπαντωνίου που ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ακολουθεί τη νομολογία αλλά σήμερα δεν το κάνει, αφού η κρατούσα νομολογία λέει ότι η δωροδοκία έχει σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να ερευνηθεί από τη Βουλή".

- "Για τους υπουργούς η προδικασία εκκινεί στη Βουλή, δεν υπάρχει προδικασία ενώπιον της κ. Τουλουπάκη και συνεπώς δεν υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως προστατευομένων. 'Αρα πρέπει εξ υπαρχής να ληφθούν καταθέσεις και αν τολμήσει η Επιτροπή, ας τους δώσει καθεστώς προστασίας".

-"Πρέπει στην Επιτροπή να κληθούν και ο κ. Φρουζής και η διοίκηση της Novartis, o ΣΦΕΕ. Να έρθουν οι πάντες και να φέρουν και όλα τα στοιχεία".

- "Αν δεν γίνει έρευνα τώρα στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, δεν θα γίνει πουθενά. Η δικαιοσύνη θα πει ότι δεν έχει δικαιοδοσία. 'Αρα για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει έρευνα εδώ, αλλιώς δεν θα ερευνηθεί ποτέ τίποτα".

(Β.Κ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency