Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 09:45:53 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Αλ. Τσίπρας: Θετικό παράδειγμα για την Ελλάδα η Πορτογαλία.

Αλ. Τσίπρας: Θετικό παράδειγμα για την Ελλάδα η Πορτογαλία.

TSIPRAS.SOOYZAΗ Πορτογαλία αποτελεί "θετικό παράδειγμα" για την Ελλάδα, που τον Αύγουστο του 2018 "τελειώνει" με το Πρόγραμμα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πορτογάλο πρόεδρο, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος από την πλευρά του συνεχάρη την Ελλάδα για τα βήματα που έκανε και χαρακτήρισε "ιστορική στιγμή" την έξοδο της από τα μνημόνια.

"...Είναι γνωστό σε όλους ότι οι χώρες μας διατηρούν πολύ στενές σχέσεις. Ήμουν πριν λίγο καιρό στην Πορτογαλία, στον πρωθυπουργό και πολύ καλό φίλο. Δίνουμε μαζί μάχες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκπροσωπούμε δυο χώρες που έχουν πολλά κοινά, εκτός από το μεσογειακό ταμπεραμέντο των λαών μας", είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

"...Βρεθήκαμε την ίδια στιγμή να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις χώρες μας, αλλά έχουμε και πολλά κοινά σημεία ως χώρες του ευρωπαϊκού νότου που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης, εξαιτίας και των εγγενών αδυναμιών της Ευρωζώνης.

..Και δεν σας κρύβω ότι για μας η Πορτογαλία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα, διότι καταφέρατε λίγο νωρίτερα να τελειώσετε την περιπέτεια του Προγράμματος και αυτό αποτελεί ένα προηγούμενο, πιστεύω δεσμευτικό, και για τους Θεσμούς, ώστε να διαχειριστούν παρόμοια προβλήματα με τον ίδιο τρόπο.

...Εμείς τελειώνουμε τον Αύγουστο που μας έρχεται και ήδη βλέπουμε μια πολύ μεγάλη διαφορά στους οικονομικούς δείκτες και ευελπιστούμε αυτή τη διαφορά να τη φέρουμε και στους κοινωνικούς δείκτες και στην αίσθηση των ανθρώπων για την πραγματική οικονομία, όπως ακριβώς έγινε και στη χώρα σας".

"...Η σημερινή μου επίσκεψη δείχνει ότι υπάρχει μια δυνατή και μια φυσική σχέση ανάμεσα στους λαούς και τα κράτη μας. Αποτελούμε και οι δύο δημοκρατικά κράτη του ευρωπαϊκού δικαίου, του νότου, μεν, αλλά με δυνατότητα διαλόγου σε όλη την Ευρώπη", τόνισε ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας και προσέθεσε: "Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων που και η Πορτογαλία μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζε. Και ξέρω ότι αυτή αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Μπορείτε να βασίζεστε στην Πορτογαλία. Τασσόμαστε και οι δύο υπέρ μιας δυνατής και σωστής σχέσης για το μέλλον της Ευρώπης".

...Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντάλλαξαν θερμή χειραψία, και αμέσως μετά άρχισε η συνάντησή τους....

****Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Αλέξης Τσίπρας : Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Είναι γνωστό, βεβαίως, σε όλους ότι οι χώρες μας διατηρούν πολύ στενές σχέσεις.

Ήμουν πριν από λίγους μήνες στην Πορτογαλία, στον Πρωθυπουργό και πολύ καλό μου φίλο (Antonio Costa). Δίνουμε μαζί μάχες μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκπροσωπούμε δύο χώρες που έχουν πολλά κοινά, εκτός από το μεσογειακό ταπεραμέντο των λαών μας. Βρεθήκαμε την ίδια στιγμή να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις χώρες μας. Αλλά έχουμε και πολλά κοινά σημεία ως δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης, εξαιτίας και των εγγενών αδυναμιών της Ευρωζώνης.

Και δεν σας κρύβω ότι για εμάς η Πορτογαλία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα, διότι καταφέρατε λίγο νωρίτερα να τελειώσετε την περιπέτεια του προγράμματος. Και αυτό αποτελεί ένα προηγούμενο, πιστεύω δεσμευτικό και για τους θεσμούς, ώστε να διαχειριστούν παρόμοια προβλήματα με τον ίδιο τρόπο.

Εμείς τελειώνουμε τον Αύγουστο που μας έρχεται και ήδη βλέπουμε μια πολύ μεγάλη διαφορά στους οικονομικούς δείκτες και ευελπιστούμε αυτή τη διαφορά να τη μεταφέρουμε και στους κοινωνικούς δείκτες και στην αίσθηση των ανθρώπων για την πραγματική οικονομία, όπως ακριβώς έγινε και στη χώρα σας.

Θέλω, λοιπόν, να σας καλωσορίσω και πάλι. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας είναι μια σημαντική αφορμή για να δέσουμε ακόμη περισσότερο τις στενές μας και εποικοδομητικές σχέσεις.

Marcelo Rebelo De Sousa: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ, δεδομένου ότι η σημερινή μου επίσκεψη δείχνει ότι υπάρχει μια δυνατή και μια φυσική σχέση ανάμεσα στους λαούς και στα κράτη μας. Και επίσης, υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στους Προέδρους της Δημοκρατίας και τις κυβερνήσεις μας.

Αποτελούμε, κύριε Πρωθυπουργέ και οι δύο, δημοκρατικά κράτη, κράτη του ευρωπαϊκού Δικαίου, του Νότου μεν, αλλά με δυνατότητα διαλόγου σε όλη την Ευρώπη.

Θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, που και η Πορτογαλία μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζε. Ξέρω ότι αυτή αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Θα ήθελα να σας δηλώσω ότι μπορείτε να βασίζεστε στην Πορτογαλία.

Αυτή εδώ είναι η πρώτη μου επίσκεψη, μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, τη δική σας στην Πορτογαλία, καθώς επίσης και του κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τασσόμεθα και οι δύο υπέρ μιας σωστής και μιας πάρα πολύ δυναμικής και δυνατής σχέσης για το μέλλον της Ευρώπης...(Β.Κ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency