Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 03:24:39 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | πολιτικη | Τσίπρας : Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον.

Τσίπρας : Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον.

TSIPRAS.MED.ITALIAΜόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της, αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό, πρέπει να μην επαναλάβουμε και τα λάθη μας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη τολμηρών αλλαγών, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 7 ευρωμεσογειακών χωρών, στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου τους στη Ρώμη.

...Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως "το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να προλάβουμε και την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρώπη"...

"...Είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης κοινωνικής συνοχής", τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και παρατήρησε: "Η κρίση τελειώνει εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε, στο Νότο. Και ιδιαίτερα τελειώνει και εκεί όπου πρωτοξεκίνησε με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο.

..Σήμερα πρέπει να μιλάμε και για την Ευρώπη και για το κοινό μας μέλλον όχι με τη γλώσσα της κρίσης, αλλά με τη γλώσσα των κοινών αρχών και αξιών. Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας, γιατί αν κάτι λείπει σήμερα από την Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή τους. Αν κάτι λείπει είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και για τη σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική".
"Το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, χωρίς απειλές"

...Την ανάγκη το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, χωρίς απειλές, όπου το Διεθνές Δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονες της Ελλάδας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών που παίρνουν μέρος στην 4η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρώμη.

...Τόνισε ειδικά τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και υπογράμμισε: "Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να δώσει το στίγμα της υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της ασφάλειας και της επίλυσης κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται ειδικά στην περιοχή μας".

****Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Τσίπρα κατά την 4η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της ΕΕ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πάολο [Τζεντιλόνι], τον Ιταλό Πρωθυπουργό για τη σημερινή Σύνοδο που θεωρώ ότι αναδεικνύει τη σημασία που σταδιακά αποκτά η πρωτοβουλία μας, η πρωτοβουλία των Χωρών του Νότου της Ευρώπης, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και είναι κοινή μας πεποίθηση ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.

Ωστόσο, αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να είναι ευοίωνο μόνο εάν κάνουμε τα απαραίτητα και θαρραλέα βήματα προς τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ευρώπη.

Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη θα μπορέσει να έχει και ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της. Και θα αλλάξουμε όχι μόνο αν πάρουμε θαρραλέες πρωτοβουλίες αλλά και αν δεν επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, τις ίδιες λαθεμένες πολιτικές.

Συμφωνήσαμε ότι το 2018 μπορεί να είναι ένα έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη αλλά και μια ουσιαστική συζήτηση για να πάρουμε μέτρα προστασίας ώστε η κρίση, η οικονομική κρίση να μην επαναληφθεί. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση αλλά να προλάβουμε και την πιθανή εκδήλωση νέων κρίσεων.

Ωστόσο, πιστεύω πως είναι σημαδιακό πως η κρίση τελειώνει εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε, εκεί όπου ξεκίνησε, στον Νότο. Και ιδιαίτερα θα έλεγα, κάτι που αφορά στην Ελλάδα, τελειώνει και ουσιαστικά και συμβολικά εκεί όπου πρωτοξεκίνησε με την έξοδο και της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο, τον Αύγουστο του 2018.

Σήμερα λοιπόν πρέπει να μιλάμε σιγά-σιγά για την Ευρώπη και για το κοινό μας μέλλον, όχι με την γλώσσα της κρίσης αλλά με την γλώσσα των κοινών μας αρχών και αξιών, με όραμα για την επόμενη μέρα για τους νέους ανθρώπους, για το μέλλον της Ευρώπης. Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας , της αλληλεγγύης και της ενότητας γιατί αν κάτι λείπει σήμερα από την Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή αυτών των κανόνων. Αν κάτι λείπει είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και για τη σύγκλιση, κοινωνικοί και οικονομικοί. Αυτούς πρέπει να διαμορφώσουμε αυτούς πρέπει να εφαρμόσουμε. Γι' αυτό και πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης κοινωνικής συνοχής.

Καμία νομισματική ένωση άλλωστε δεν μπορεί να πορευθεί για πολύ χωρίς κανόνες σύγκλισης με μόνιμες μεγάλες αποκλίσεις στο εσωτερικό της και με αντίθετες πορείες.

Σήμερα συζητήσαμε επίσης – πώς θα μπορούσε άλλωστε αυτό να λείπει από την κουβέντα μας – για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Άλλωστε, οι ροές έρχονται από τα σύνορα της ΕΕ και εμείς είμαστε χώρες που βρισκόμαστε στα σύνορα, νότια και ανατολικά. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο αυτό δεν δοκιμάζεται μόνο η δυνατότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί μια παγκόσμια πρόκληση, αλλά δοκιμάζεται και η ίδια η συνοχή της ΕΕ.

Οι χώρες του Νότου λοιπόν οφείλουμε να αγωνιστούμε, να εργασθούμε για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, αλλά και την αλληλεγγύη. Κυρίως ως προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές.

Τέλος, συζητήσαμε για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, εξελίξεις στις οποίες η ΕΕ οφείλει να δώσει το στίγμα της υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της ασφάλειας και της επίλυσης κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται, ειδικά στην περιοχή μας, ειδικά στην Μεσόγειο.

Από πλευράς μας υπογραμμίσαμε ειδικότερα την σημασία δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, τόσο εγώ όσο και ο Νίκος [Αναστασιάδης], αλλά και την ανάγκη η θάλασσα του Αιγαίου, να είναι μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Άλλωστε ολοένα και περισσότερο στο Αιγαίο βασίζεται και η ευρωπαϊκή ασφάλεια και βεβαίως χρειάζεται να είναι και μία περιοχή ειρήνης και συνεργασίας χωρίς απειλές, όπου το Διεθνές Δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονες μας.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά τον Πάολο, και να ευχηθώ η επόμενη μας συνάντηση να είναι συντομότερη και να αποτελέσει έναν σταθμό για τις αναγκαίες αλλαγές, την συζήτηση την μεγάλη που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη για τις αναγκαίες αλλαγές για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί, όπως είπε και ο Πάολο, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν ένα ειδικό βάρος, θα έλεγα, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις αλλαγές. Όχι μόνο εξαιτίας της πολιτισμικής παράδοσης και της φιλοευρωπαϊκής προσέγγισης, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι μπορούν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο στην προοπτική της ενότητας, αλλά και στην προοπτική των μεγάλων αναγκαίων τομών και θαρραλέων αλλαγών που χρειάζεται το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη.
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, στο προσφυγικό αλλά και στο κυπριακό εστίασαν οι ηγέτες

Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και στα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες του Νότου αναφέρθηκαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Νότου μετά την ολοκλήρωση της 4ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

«Να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή που είναι θετική, για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγκλιση στην Ε.Ε. σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η άμυνα, οι υποδομές, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Επιδιώκουμε κοινές δημόσιες πολιτικές και κοινούς προϋπολογισμούς, τόνισε και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή στην Ευρώπη. Οι θέσεις των χωρών του Νότου συγκλίνουν στη μεταναστευτική πολιτική. Υπάρχει ανάγκη για Ευρώπη με κοινωνική συμμετοχή, οι χώρες μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο , τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Αναζητούμε την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί αλλά και ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές και τόνισε ότι απαιτείται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη εις το έπακρον για τις χώρες της πρώτης γραμμής όπως είναι οι χώρες του Νότου. Τόνισε επίσης πως η Κύπρος θα φιλοξενήσει τον Μάρτιο την 5η Σύνοδο.

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά την τραπεζική φορολογική νομισματική ένωση με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, και περισσότερες θέσεις εργασίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε την ανάγκη να επαναφέρουμε όπως είπε τις διαβουλεύσεις των πολιτών. Συγκλίνουμε σε σημεία όπως πιο δημοκρατική Ευρώπη, να ενισχύσουμε τα σύνορα μας και να θέσουμε το ζήτημα αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό και να εργαστούμε για ομοφωνία σε ζητήματα νομισματικής ολοκλήρωσης, ανέφερε ο Μακρόν.

«Μερικές χώρες βιώσαν την κρίση περισσότερο από άλλες» τόνισε στις δηλώσεις του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη επανέρχεται και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

«Είναι βασικό για την Ευρώπη όλοι οι πολίτες να μπορούν να βρίσκουν μια δουλειά και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους», είπε ο κ. Ραχόι ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα το χαρακτληρισε την μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ και σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες του Νότου για την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα.

Η διακήρυξή μας ήταν σαφής για τη χρηματοδοτική πολιτική και το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζ.Μουσκάτ.

Όπως όλοι υπογραμμίσαμε η Σύνοδος γίνεται για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε την Ευρώπη. Επίσης ότι σημαντικό είναι να υπάρξουν στην ΕΕ εργαλεία οικονομικής σύγκλισης για να υπάρξει μακροχρόνια ανάπτυξη και πιστεύουμε σε ακόμη πιο δημοκρατική Ευρώπη δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Α.Κόστα....(Β.Κ.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency