Βρισκεστε εδω: ελλαδα | οικονομια | Ετοιμάζουν τα γαλάζιο πλιάτσικο στη ΔΕΗ.

Ετοιμάζουν τα γαλάζιο πλιάτσικο στη ΔΕΗ.

DEH.POLHSHΗ κινδυνολογία μελών της νέας κυβέρνηση περί κατάρρευσης της ΔΕΗ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, και μάλιστα, σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, παραβλέποντας ότι η επιχείρηση έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι μόνο ένα προϊόν, αλλά και κοινωνικό αγαθό. Ότι θα πουλήσει τα φιλέτα της ΔΕΗ δεν παρέλειψε να πει (ενώ δεν βρήκε... χρόνο για τόσα άλλα) και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις.
«Δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά το ξεπούλημα»

...Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφέρθηκε εκτενώς στη ΔΕΗ και τόνισε: «Εφαρμόζετε μια παραδοσιακή συνταγή. Η παραδοσιακή συνταγή είναι η δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά το ξεπούλημα. Ο αρμόδιος υπουργός το ξέρει πάρα πολύ καλά αυτό διότι διαχειρίστηκε την Ολυμπιακή. Ξεχνάτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης τα πεπραγμένα σας το 2010 -2014; Όταν εκτοξευτήκαν οι τιμές του ρεύματος κατά 60%, αλλά και ο δανεισμός της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Με συνέπεια των αυξήσεων, σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας, να μην υπάρχει δυνατότητα σε ένα σημαντικό μερίδιο πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

...Η πρόθεση σας όμως από τότε ήταν σαφής. Και μιλώ για τα χρόνια διακυβέρνησης Σαμαρά. Ήταν η απαξίωση και η πώληση εν τέλει της «μικρής ΔΕΗ». Ήταν η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των δικτύων. Και τα τρία αυτά εμείς, με σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τους πιστωτές, τα αποτρέψαμε.

Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Και σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται για τις σημερινές δυσκολίες της εταιρείας, εμφανίζονται ως κατήγοροι και ως σωτήρες ταυτόχρονα. Αξιοποιώντας ασφαλώς τις επιπτώσεις υπαρκτών, δεν το αρνούμαι, αλλά συγκυριακών παραγόντων στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αυτό όμως ήταν το σχέδιό σας από το 2012 - 2014. Και τώρα με πρόσχημα ότι δήθεν η ΔΕΗ έχει πέσει έξω έρχεστε να προχωρήσετε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση. Εμείς σας το λέμε καθαρά. Διότι η ενέργεια είναι βασικό αγαθό, δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Και αυτό που σας λέμε καθαρά είναι να μην διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος για τους απλούς ανθρώπους, για τη μεσαία τάξη, για τα λαϊκά στρώματα. Να μη διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη και να μην υλοποιήσετε αυτό το σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».


«Πρόθεση να κερδίζει εκ του ασφαλούς κάποιος ιδιώτης»

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αναφέρει σε μήνυμα του:

Ο ΑΔΜΗΕ (δίκτυο υψηλής τάσης) είναι ενα φυσικό μονοπώλιο, δεν υπάρχει ανταγωνισμός.Είναι κερδοφόρος και το 51% το κατέχει το δημόσιο. Ποιος είναι ο λόγος να πουληθεί σε ιδιώτες πέρα απο την καθαρά νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και την πρόθεση να κερδίζει εκ του ασφαλούς κάποιος ιδιώτης;  (Ν.Π.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency