rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | οικονομια | Στο στόχαστρο Μητσοτάκη δώρο Χριστουγέννων και επίδομα ανεργίας .

Στο στόχαστρο Μητσοτάκη δώρο Χριστουγέννων και επίδομα ανεργίας .

MHTSOTAKHS.ANALGHTOSΗ Ν.Δ. βλέπει ως "παροχή" τα εργατικά δικαιώματα και "επιδοματική πολιτική" τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και μας ονειρεύεται να επαναφέρει τον κόσμο της εργασίας στο 1822 και πριν τον Αναγκαστικό Νόμου του 1851 με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, στον Ιδιωτικό Τομέα....

....Την ώρα που οι πολίτες περιμένουν το δώρο του Πάσχα βρήκε την καλύτερη ευκαιρία ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης από το πάνελ του 9ου Οικονομικού Συνεδρίου στην Λευκωσία να δηλώσει ξεκάθαρα ότι "δώρα" τέλος. Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δημήρης Δέρβος που προχώρησε ακόμα παραπάνω αμφισβητώντας και το επίδομα ανεργίας, με το επιχείρημα ότι ενισχύει την αντιπαραγωγικότητα.

"...Πολλές φορές ήταν προτιμότερο να επιδοτείται η ανεργία παρά η εργασία και για αυτό εκατοντάδες χιλιάδες νέοι παραμένουν άνεργοι περιμένοντας ένα επίδομα ανεργίας για να ζήσουν παίρνοντας 100 και 200 ευρώ από τις γιαγιάδες και παππούδες για να τα βγάλουν πέρα. Οι νέοι προτιμούν να μην εργαστούν διότι υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας και γίνεται πιο θελκτική η κατάσταση αυτή με τα επιδόματα ανεργίας παρά να μπουν σε μια εργασία. Καλύτερα θα ήταν να επιδοτείται η εργασία" δήλωσε ο κ. Δέρβος χθες στο Κόντρα.

Επίσης υποστήριξε τους επιχειρηματίες τονίζοντας ότι "η αύξηση του κατώτατου μισθού αυξήθηκε 6 ευρώ στην τσέπη του εργαζόμενου ενώ για τον εργοδότη κόστισε 70 ευρώ (!) Όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται ένας νέος επιχειρηματίας να τζιράρει 100 ευρώ και τα σχεδόν 80 ευρώ να τα δίνει στο κράτος για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές".

Η πολιτική της Ν.Δ. ξεδιπλώνεται απροκάλυπτα και σημαίνει κατάργηση εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων σχεδόν ενός αιώνα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Κύπρο ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ειλικρινά, δεν θέλω μια κοινωνία που να εξαρτάται από χριστουγεννιάτικα βοηθήματα. Οι νέοι Έλληνες δεν θα έπρεπε να περιμένουν δώρα Χριστουγέννων στο τέλος κάθε χρόνου και να μετατρέπονται σε ομήρους του πελατειακού συστήματος. Θέλω να εστιάσω στις ευκαιρίες και όχι στις παροχές».

...Λες και το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα είναι «παροχή», ή επιδοματική πολιτική και όχι κατάκτηση του εργατικού κινήματος μετά από πολύχρονους αγώνες.

***Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα

Στις 22 Δεκεμβρίου 1927 πραγματοποιείται γενική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας με αίτημα την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το δώρο Χριστουγέννων καταργήθηκε το 2012 με μνημονιακό νόμο.

Οι πρώτοι που διεκδίκησαν Δώρο Πάσχα ήταν οι τυπογράφοι του Εθνικού Τυπογραφείου, το οποίο βρισκόταν στην Κόρινθο καθώς εκεί είχε εγκατασταθεί η Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας.

Ήταν Απρίλης του 1822, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, όταν ο Κωνσταντίνος Τόμπρας, εκ μέρους των πρώτων τυπογράφων, έστειλε αίτηση προς το υπουργείο Οικονομικών, η οποία σώζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Μινιστέριο Οικονομικών, Φ.4, Εγγραφο 119).

Έγραφε τα εξής: «Προς το Μινιστέριον της Οικονομίας. Επειδή και κατ' αυτάς έφθασαν αι του Πάσχα εορτάσιμοι ημέραι και θέλομεν ν' αγοράσωμεν άλλος παπούτσια, άλλος τζουράπια και άλλος άλλο τι, διά τούτο παρακαλούμεν το Μινιστέριον να μας δώση ολίγα γρόσια διά ν' απεράσωμεν ταύτας τας εορτασίμους ημέρας, αναπληρούντες τας χρείας μας. 1822 Απριλίου α'. Κωνσταντίνος Τόμπρας».

...Στα τέλη του 19ου αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 20ού, μετά την εμφάνιση του οργανωμένου εργατικού κινήματος, η διεκδίκηση Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων μπαίνει στα αιτήματα των εργαζομένων, κυρίως στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως ηλεκτρικού ρεύματος, σιδηρόδρομοι κ.ά., που ήταν τότε ιδιωτικές.

...Το 1924, σε μια περίοδο που αρχίζει να κατοχυρώνεται νομοθετικά το 8ωρο, τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται σχεδόν «κεκτημένο».

Τελικά, έπειτα από πολλούς εργατικούς και δυναμικούς αγώνες, με τον Αναγκαστικό Νόμο 1777/1951(ΦΕΚ 118Α/1951), θεσμοθετείται η καταβολή των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και δικαιώνονται οι εργατοϋπαλληλικοί αγώνες δεκαετιών...(Ν.Π.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency