Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 05:56:35 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | οικονομια | Δύσκολη η μάχη Τσακαλώτου στο Eurogroup.

Δύσκολη η μάχη Τσακαλώτου στο Eurogroup.

TSAKALOTOS.BΠρος τις πάλαι ποτέ ολονύχτιες συνεδριάσεις οδηγείται το Eurogroup καθώς η συνεδρίαση κόλλησε στο χρόνο της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF και στο ύψος της δόσης προς την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών θα επανέλθουν στο ζήτημα- σύμφωνα με πληροφορίες- μετά την ολοκλήρωση άλλων θεμάτων.

Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε εμπλοκή καθώς όλες οι αρμόδιες πηγές προεξοφλούν ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία.

...Εν τω μεταξύ, συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης.

...Το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

...Η επιμήκυνση αφορά στα δάνεια του EFSF από το δεύτερο μνημόνιο, το ύψος των οποίων είναι περίπου 100 δισ. ευρώ.

...Η Γερμανία επέμενε στη σκληρή γραμμή που έδινε επιμήκυνση 3- 5 χρόνια μάξιμουμ.

...Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία και η Ισπανία είχαν συνταχθεί με την Ελλάδα και ζητούσαν επιμήκυνση για τουλάχιστον 10 έτη. Σε αυτό συμφωνούν ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Οι βασικότεροι στόχοι

...Το κρίσιμο Eurogroup θα καθορίσει το χρέος και μεταπρογραμματική επιτήρηση ως το 2022.

...Δύο είναι οι πρωταρχικοί και βασικότεροι στόχοι για την Ελλάδα:

...Ο πρώτος αφορά στην πολυσυζητημένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη, ενώ ο δεύτερος έχει να κάνει με τον καθορισμό των βημάτων που θα κληθεί να ακολουθήσει στη μεταμνημονιακή εποχή.

...Ιδιαίτερη σημασία έχει για την Αθήνα και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης, που όπως όλα δείχνουν θα εγκριθεί μια και σύμφωνα με το κείμενο συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε, έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα της δ' αξιολόγησης.

«...Είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο πριν τη συνεδρίαση, ενώ δεν έκρυψε και την αισιοδοξία του για την έκβασή της, τονίζοντας ότι «θα φθάσουμε σήμερα σε συμφωνία».

...Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο...(Ν.Π., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency