Βρισκεστε εδω: ελλαδα | οικονομια | Χαστούκι Μοσκοβισί στον Κούλη :Τώρα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ.

Χαστούκι Μοσκοβισί στον Κούλη :Τώρα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ.

TSIPRAS.MOSKOBISIΤο μήνυμα ότι μετά το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι μία «κανονική χώρα» με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις έστειλε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα...Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι σήμερα επιβεβαιώνεται πως η ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι «σταθερή», όπως δείχνουν και οι προβλέψεις για το 2018 και το 2019 (2,5% και για τις δύο χρονιές)...

«...Η πρόοδος σε ό,τι αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είναι πολύ σημαντική και εκεί θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας. Αυτή η επιτυχία είναι πραγματική και σε αυτήν τη βάση θα διερευνήσουμε τι θα ακολουθήσει μετά, ποια θα είναι η εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η προσωπική θέση του ήταν πάντα πως η Ελλάδα ανήκει στην «καρδιά» της Ευρωζώνης και της ΕΕ. «Επιπλέον, πιστεύω ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε σταδιακά να γίνει και πάλι μία "κανονική χώρα" με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις» επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ»

...Ο κ. Μοσκοβισί ανοίγει τα "χαρτιά" του στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (και η οποία θα δημοσιευθεί αύριο το πρωί).

...Για την ελληνική κρίση στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ενδεικτικά λέει , «τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», χαρακτηρίζοντας «καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά», είναι η άποψή του.

...Υπογραμμίζει δε, την επιθυμία του να γίνει η Ελλάδα, μετά το πρόγραμμα, «μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα» και στέλνει το προσωπικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό, μέσα από το ΑΠΕ/ΜΠΕ: «τώρα είναι η ώρα για μία τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον».

...Μιλά επίσης, στο Πρακτορείο για την «πολύ καλή» συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, με τη χαρακτηριστική φράση, «πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, μαζί».

...Παραλλήλως, ο Επίτροπος Οικονομικών μιλά και για το «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, με την πρόσθετη επισήμανση ότι «πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά την κατεύθυνση» που αυτή θα πάρει. Και προτείνει τη λήψη «φιλόδοξων αποφάσεων» για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, αλλά και δικαιότερης ευρωζώνης. Σημειώνει πάντως, «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει», ενώ δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητη η διαπίστωση του Επιτρόπου ότι, «τα λαϊκιστικά κόμματα ακμάζουν χάρη στην οικονομική ανασφάλεια

«Επίσκεψη βαρύνουσας σημασίας»

...Σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, την ηγεσία της αντιπολίτευσης, εκπροσώπους του κοινοβουλίου και των επιχειρηματικών φορέων θα έχει ο Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 8 και 9 Φεβρουαρίου. Θα είναι επίσης ομιλητής στο συνέδριο του Economist και στο ελληνογαλλικό φόρουμ με τίτλο: «Ελλάδα: Οι δρόμοι της ελπίδας».

«Επίσκεψη βαρύνουσας σημασίας», τη χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, «δεδομένων τόσο της χρονικής στιγμής κατά την οποία πραγματοποιείται όσο και του πλήθους των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκειά της», όπως ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του.

«Η Επιτροπή Γιούνκερ, αλλά και ο Επίτροπος Μοσκοβισί προσωπικά έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα για την οριστική έξοδο από την πολυετή κρίση αλλά και την εδραίωση ενός σταθερού πλαισίου που θα προσελκύει επενδύσεις και θα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στην χώρα», προσθέτει ο κ. Μαρκοπουλιώτης.

...Ο Επίτροπος αναμένεται να ζητήσει την ολοκλήρωση των τελευταίων, λίγων προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και την επιτάχυνση της υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενων που εντάσσονται στη τέταρτη αξιολόγηση ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

...Στη συνεδρίαση του EwG που θα γίνει την Πέμπτη αναμένεται ότι θα γίνει επισκόπηση των εκκρεμών προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) εντός του Φεβρουαρίου.

...Σύμφωνα με την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, εκτός από τα 5,7 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα λάβει την υποδόση του ενός δισ. ευρώ μετά τον Μάρτιο αν έχει εκπληρώσει τον στόχο για την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και έχουν προχωρήσει οι πλειστηριασμοί.

...Εν τω μεταξύ σε αναμονή βρίσκεται η αγορά για την αναμενόμενη έκδοση του νέου 7ετούς ελληνικού ομολόγου. Η επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές την προηγούμενη εβδομάδα δεν είναι σύμμαχος αλλά η ισχυρή ζήτηση για ομόλογα που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις διεθνώς ευνοεί την έκδοση...(Ν.Π., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency