Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 01:33:14 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | οικονομια | Οταν ο Μητσοτάκης ξεβρακώνεται στους βιομηχάνους.

Οταν ο Μητσοτάκης ξεβρακώνεται στους βιομηχάνους.

MHTSOT.KYRIAKOS.4Την επέκταση της διάταξης για το ποσοστό της απαρτίας για λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας ΚΑΙ στα πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανιζόμενη βασιλικότερη των εργοδοτών στο θέμα της απεργίας...

...Όπως έχουμε γράψει η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που αφορά στο ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων δεν επηρεάζει τα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα), καθώς και τις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα - ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

...Η ρύθμιση προβλέπει ότι για να υπάρχει απαρτία στη γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το ½ των μελών του σωματείου που πληρώνουν τις συνδρομές τους. Τίποτα δεν αλλάζει στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

...Η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, που εκ πρώτης όψεως φαντάζει «μανιφέστο» υπέρ του δικαώματος στην απεργία, καταλήγει να προτείνει επί τα χείρω αλλαγή στη διάταξη. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «πρέπει να προβλεφθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα σωματεία πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας», βάζοντας έτσι «από το παράθυρο» τα σωματεία αυτά στη διάταξη για την απεργία, παρ' ότι η κυβερνητική πρόταση δεν τα εμπεριέχει.

...Αναλυτικά η διατύπωση της ΝΔ για τη διάταξη:

"...Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση του μισού (50%) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. Αν η συνδικαλιστική οργάνωση είναι πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη λήψη της σχετικής απόφασης διεξάγεται και ηλεκτρονικά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να διευκολυνθούν στην άσκηση του δικαιώματός τους. Η συμμετοχή των εργαζομένων στις σωματειακές διαδικασίες λήψης απόφασης, γίνεται με βάση τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ενός εκάστου από αυτούς, σύμφωνα με τις διατυπώσεις που Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας θα καθορίσει"...»....(Ν.Π.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency