Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 09:58:23 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | κοινωνια | Κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο.

Κατεδάφιση αυθαιρέτων στη Μακρόνησο.

MAKRONHSOSΣτο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, υπέγραψε Απόφαση διενέργειας ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στη Μακρόνησο.


...Ο κ. Σταθάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η Μακρόνησος τυγχάνει προστασίας μετά τον χαρακτηρισμό της ως ιστορικό μνημείο από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Η αυθαίρετη δόμηση, που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, αποτελεί πρόκληση απέναντι στην πολιτεία και στους νόμους. Με τον διαγωνισμό για την κατεδάφιση αυθαιρέτων γίνεται το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση αυτού του μοναδικού ιστορικού συμβόλου».

Αυτοψία πριν από δύο χρόνια

Τη διαχρονική εγκατάλειψη της Μακρονήσου από την Πολιτεία «έσπασε», πρώτη φορά στα χρονικά, η αυτοψία τετραμελούς κλιμακίου επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία έγινε πριν από δύο χρόνια, 13 Ιουνίου, στο νησί. Τότε εντοπίστηκαν οι αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες χρήσεις και ξεκίνησαν και οι σχετικές διαδικασίες. Στη γενική περιγραφή εργασιών του διαγωνισμού μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι προς κατεδάφιση αυθαίρετες κατασκευές είναι κυρίως περιφράξεις από οπλισμένο ή άοπλο σκυρόδεμα ως συνδετικό υλικό και φυσική πέτρα από τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου της Ζώνης 1 μετά της θεμελίωσης αυτών, οι οποίες αποτελούν τμήμα αυθαιρέτων κατασκευών κατά παράβαση των περιορισμών δόμησης του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της νήσου.

...Επιπρόσθετα προβλέπεται κατά την εκτέλεση της εργολαβίας η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου διά της αποκομιδής οποιουδήποτε δομικού στοιχείου ώστε να επανέλθει στην προτέρα φυσική του κατάσταση, ενώ περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για τις πέτρες που έχουν αποσπαστεί. Αναφέρεται επί λέξει ότι «οι φυσικοί λίθοι που λήφθηκαν από τις παλιές εγκαταστάσεις της νήσου για την κατασκευή των αυθαίρετων κατασκευών, που θα προκύψουν από την κατεδάφιση θα εναποτεθούν σε κατάλληλα σημεία της νήσου που θα υποδειχθούν από το ΤΕΔΚ/ΣΕΝΕ (επιθεωρητές Περιβάλλοντος) σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ για την αποκατάσταση των μνημείων»...(H.B., APE)

Σχόλια:

Powered by Web Agency