Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 03:15:41 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | κοινωνια | Στον πυρήνα της αριστεράς τα δικαιώματα των γυναικών.

Στον πυρήνα της αριστεράς τα δικαιώματα των γυναικών.

GRAFEIO GRAMATTEASΤα δικαιώματα των γυναικών βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Αθηναΐς», ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση...Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αν. υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου και η καθ. Ιστορίας στο ΑΠΘ, Μαρία Ρεπούση (μέλος και της κίνησης « Γέφυρα») αναφέρθηκαν στη σημασία του φεμινιστικού κινήματος.

....Την εκδήλωση χαιρέτισε η γγ Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, η οποία υπογράμμισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών, με αιχμή την κύρωση από τη Βουλή, της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης που αναγνωρίζει την οικογενειακή και την έμφυλη βία.

....«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την ικανότητά της να κρατήσει τη γυναίκα όρθια στην κρίση» είπε η κ. Κούβελα και ζήτησε να συνεχιστεί η μάχη, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να ψηφιστούν και να μεταφέρουν τα αίτημα στα κέντρα των αποφάσεων, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

...Την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί για τις γυναίκες και το φεμινιστικό κίνημα στις ΗΠΑ, μετέφερε στη σύντομη τοποθέτησή της η ελληνικής καταγωγής αμερικανίδα ακτιβίστρια, Νομίκι Κονστ, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος και της κίνησης του Μπέρνι Σάντερς. «Τον Νοέμβρη, μερικές προοδευτικές γυναίκες εξελέγησαν στο Κογκρέσο και δεν φοβούνται να θέσουν σε προτεραιότητα την οικονομική και φυλετική αδικία, ενώ αρνούνται να ευθυγραμμιστούν με την νεοφιλελεύθερη ατζέντα» δήλωσε στην τοποθέτησή της.

....Από την πλευρά της και η κ. Κονστ, υπογράμμισε την ανάγκη να εκπροσωπηθεί το φεμινιστικό κίνημα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, προκειμένου να προστατευτούν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

....Τους κινδύνους για τα δικαιώματα των γυναικών από την άνοδο της Ακροδεξιάς, επεσήμανε από την πλευρά της η Μαρία Ρεπούση, υπογραμμίζοντας πως η ρητορική της διαμορφώνει μια φυσική τάξη πραγμάτων που έγκειται στο τρίπτυχο «έθνος, οικογένεια, σώμα της γυναίκας». Όπως τόνισε η κ. Ρεπούση, από την Ιταλία του Σαλβίνι και της «Λέγκας του Βορρά» μέχρι τον Όρμπαν και το Vox στην Ισπανία, τα γυναικεία δικαιώματα υποχωρούν, αφού σύμφωνα με τη ρητορική της ακροδεξίας η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι.

...Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα VOX, που, όπως σημείωσε η κ. Ρεπούση, όταν κλήθηκε σε συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης, το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν η κατάργηση του νόμου για την έμφυλη βία.

«...Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι ψηφίζοντας Αριστερά ψηφίζουν και για τα δικαιώματά τους» ήταν το μήνυμα που έστειλε η κ. Ρεπούση κλείνοντας την τοποθέτησή της.

....Με τις επιθέσεις που δέχτηκε η ίδια, αλλά και πολλές άλλες γυναίκες, για την αρθρογραφίας τους υπέρ της λύσης του «Μακεδονικού», ξεκίνησε την τοποθέτησή της η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας πως το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν οι επικριτές της, ήταν πως «το έθνος είναι αντρική υπόθεση».

....Με το «βρετανικό» του χιούμορ άνοιξε την τοποθέτηση του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως είναι χαρά του να βλέπει τόσες γυναίκες στην εκδήλωση, μετά και τη συμβουλή του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η θέση τους είναι στο σπίτι. Οι γυναίκες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στις δουλειές, ακόμα μια καινοτόμα πρόταση του Μητσοτάκη, μετά την 7ήμερη εργασία, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών - και με αναφορά στον Αισχύλο, απέδωσε εύσημα στις γυναίκες, που όπως είπε διαθέτουν συναισθηματική νοημοσύνη.

...Οι άνθρωποι ωριμάζουν από τη φροντίδα των γυναικών είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας πως η ζωή των γυναικών είναι μια συνεχής φροντίδα, στα παιδιά, στους άνδρες, στους ηλικιωμένους.

....Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην παραδοχή από το ΔΝΤ, των λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας «τους λόγους που το Ταμείο κάνει λάθη». Στο πλαίσιο αυτό, έδειξε δυο φωτογραφίες με διοικητές του Ταμείου: «είναι 80 άτομα και ανάμεσά τους έχουν 4 γυναίκες. Γι' αυτό και κάνουν λάθη» σημείωσε.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως όλες οι έρευνες τα τελευταία 30 χρόνια δείχνουν πως οι γυναίκες είναι λιγότερο ευάλωτες σε εθνικιστικές κορώνες, αλλά τους ενδιαφέρει η ασφάλεια της οικογένειάς τους, τα καλά σπίτια, οι γειτονιές για τα παιδιά τους και τα καλά νοσοκομεία - και επεσήμανε πως η Αριστερά θα πρέπει να επενδύσει σε αυτές τις σχέσεις. Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως το οικουμενικό φύλο είναι το γυναικείο και θα πρέπει να υποστηριχτεί...(Η.Β., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency