Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 09:50:18 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | κοινωνια | Ενισχύεται περισσότερο το κράτος πρόνοιας.

Ενισχύεται περισσότερο το κράτος πρόνοιας.

fotiou 2Με το νομοσχέδιο ενισχύεται περισσότερο το κράτος πρόνοιας με επιπλέον μόνιμες θέσεις στα δημόσια κέντρα πρόνοιας, που θα πάρουν πάνω τους το μεγάλο έργο της αποϊδρυματοποίησης και της αναδοχής και υιοθεσίας, ανέφερε η αν. υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σήμερα ανασαίνουμε γιατί πετύχαμε το 1 προς 1, δηλαδή, ένας φεύγει ένας προσλαμβάνεται»...

....Η κ. Φωτίου κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θέλει να επαναφέρει την αναλογία «5 προς 1 για να κλείσουν όλα τα δημόσια ιδρύματα και να γίνουν ιδιωτικά» και, με αιχμή την συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προετοιμάζει έναν εργασιακό μεσαίωνα. «Μετά την προαναγγελία για κατάργηση του 8ωρου, μετά τη δυσανεξία που εκδήλωσε για τη 13η σύνταξη, μετά τις έντονες αντιδράσεις του για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου και την πάγια επιθυμία του για κόψιμο όλων των επιδομάτων, επιφυλάσσει για τις μητέρες ένα μέλλον ζοφερό. Εφτά μέρες την εβδομάδα, ελαστικό ωράριο εργασίας και πάνω από οκτώ ώρες αν χρειάζεται» είπε η κ. Φωτίου.

«...Το κοινωνικό κράτος χτυπήθηκε σε όλη την Ευρώπη από τις πολιτικές της λιτότητας κατά την κρίση. Υπήρξε το μεγάλο θύμα του νεοφιλελευθερισμού που υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό είναι και το δίλημμα αυτών των ευρωεκλογών: Αν δηλαδή θα επιστρέψουμε κι αν θα επιτρέψουμε τη διάλυση του κοινωνικού κράτους στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων ή αν θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ανοιχτά σύνορα, με δίκαιη ανάπτυξη» ανέφερε η αν. υπουργός Εργασίας.

...Καταλήγοντας, απευθύνθηκε προς την πτέρυγα της ΝΔ, λέγοντας πως τις μέρες αυτές ο λαός εγείρεται και το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες είναι ότι δεν πρόκειται να σας ξαναεκχωρήσουν το μέλλον τους, την τύχη τους, στο τέλος θα μείνετε με τα fake news, τη λάσπη και τη μαύρη προπαγάνδα. «Εμείς είμαστε δίπλα στην κοινωνία, είμαστε μαζί το ανάχωμα στην παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος, η ασπίδα στο κράτος πρόνοιας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης», προσέθεσε η κ. Φωτίου.

Αναλυτικά η ομιλία της Θ. Φωτίου:

Θέλω να ξεκινήσω την ομιλία μου με αναφορά στην προχτεσινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη η οποία συνέπεσε με τη Γιορτή της Μητέρας και να σταθώ στο εφιαλτικό μέλλον που σχεδιάζει για αυτή, ο κ. Μητσοτάκης.

Αποκάλυψε προχθές ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλει να καταργήσει την πενθήμερη εργασία και να νομοθετήσει την εφταήμερη.

Μετά την αναγγελία για κατάργηση του 8ωρου, μετά τη δυσανεξία για τη 13η σύνταξη, μετά τις έντονες αντιδράσεις του για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου και την πάγια επιθυμία του για κόψιμο όλων των επιδομάτων, επιφυλάσσει για τις μητέρες ένα μέλλον ζοφερό. Εφτά μέρες την εβδομάδα, ελαστικό ωράριο εργασίας και πάνω από οκτώ ώρες δουλειάς αν χρειάζεται.

Πρόκειται για έναν εργασιακό μεσαίωνα που θα αποτρέπει τις νέες γενιές από το να δημιουργήσουν οικογένεια. Κόπτεται εσχάτως για το δημογραφικό ο κ. Μητσοτάκης, αλλά αυτοδιαψεύδεται με την πρώτη ευκαιρία. Μόνο τρόμο προκαλούν όσα ευαγγελίζεται και ας προσπαθεί με υποσχέσεις για διχίλιαρα να κρύψει την πραγματική εικόνα.

Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά, το σχέδιο της Δεξιάς για την απόλυτη ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους που με τόσο κόπο χτίσαμε μαζί με τον ελληνικό λαό, τα τελευταία δύσκολα τέσσερα χρόνια.

Εμείς παραλάβαμε το 2015 ένα επίδομα παιδιού με προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ και 1.400.000 παιδιά και μέσα σε έναν χρόνο αυξήσαμε τα κονδύλια σε 1.100.000 και τα παιδιά σε 1.550.000 διότι το σχεδιάσαμε δίκαια και ψηφιακά.

Πηγαίνετε κ. Μητσοτάκη σε αυτές τις μητέρες να τους πείτε ότι θα ξαναγυρίσετε στο επίδομα που δίνατε εσείς.

Παραλάβαμε το 2015, 79.000 δωρεάν θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις αυξήσαμε σε τρία μόλις χρόνια στις 127.000 γιατί εντάξαμε και τις φτωχές και τις άνεργες μητέρες που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποκλείσει. Σε αυτές τις μητέρες κ. Μητσοτάκη να τους πείτε ότι θα τις ξαναποκλείσετε. Φέτος κ. Μητσοτάκη θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες των μητέρων σε όσες θέσεις βρεφονηπιακών δημοτικών και ιδιωτικών υπάρχουν .

Με τα μέτρα για τη στέγη σήμερα έχουμε 240.000 εγκεκριμένες οικογένειες ή 640.000 πολίτες που παίρνουν για πρώτη φορά το επίδομα ενοικίου. Ανάμεσά τους περισσότερα από 230.000 παιδιά. Να πείτε στις μητέρες κι αυτών των παιδιών ότι θα το κόψετε.

Εμείς θεσμοθετήσαμε τα σχολικά γεύματα που τόσο υπονομεύτηκαν από τη Ν.Δ. και σήμερα, 153.000 παιδιά, τρώνε καθημερινά ζεστά γεύματα σε περισσότερα από 1.000 σχολεία σε όλη τη χώρα. Τώρα θυμήθηκε ο κ. Μητσοτάκης την παιδική παχυσαρκία ενώ ήταν αυτός και το κόμμα του που λοιδορούσαν τα γεύματα μεσογειακής διατροφής κατά της παχυσαρκίας που σχεδιάζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τα οποία βάζουν τις βάσεις για ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή από τα πρώτα χρόνια του παιδιού. Έχουμε σχέδιο μέχρι το 2022 να επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε όλα τα δημοτικά, δηλαδή περισσότερα από 600.000 σχολικά γεύματα κάθε μέρα. Να πάτε κ. Μητσοτάκη σε αυτά τα παιδιά και σε αυτές τις μάνες να πείτε ότι θα τα καταργήσετε τα σχολικά γεύματα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Υποσχέθηκε στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης ότι θα διαθέσει 1 δις ευρώ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως ο ίδιος το αποκαλεί. Έχουμε ξανακούσει ακριβώς το ίδιο σχέδιο από το ΔΝΤ το 2015, όταν πίεζε την κυβέρνηση μας να το εφαρμόσει. Ένα σχέδιο που προέβλεπε το κόψιμο όσων επιδομάτων απαιτούντο για να εξασφαλιστεί το 1 δις. ευρώ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Τι έλεγε ακριβώς το ΔΝΤ; Έχετε 200 επιδόματα που δίνονται από 120 διαφορετικές πηγές με συναλλαγή και διαπλοκή. Θα τα κόψετε για να εξοικονομήσετε 1 δις ώστε να τα δώσετε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σήμερα, ο προϋπολογισμός της πρόνοιας είναι 3,2 δις ευρώ, αν αφαιρέσουμε το 1 δισ. που υπόσχεστε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, φοβάμαι ότι ετοιμάζεστε να κόψετε τα 2 δις. ευρώ- Γι΄αυτό τέτοιος πόλεμος εναντίον των επιδομάτων.

Ακούμε όλον αυτόν τον καιρό ένα μεγάλο μύθο της προπαγάνδας της ΝΔ, που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε ένα κράτος επιδομάτων.

Το 2015 στην πρόνοια βρήκαμε 54 υπαλλήλους και 200 επιδόματα που δίνονταν από 120 διαφορετικές πηγές με πελατειακά κριτήρια τις περισσότερες φορές. Μέσα σε δυο χρόνια, ιδρύσαμε ένα διαφανές κράτος πρόνοιας με δυο ψηφιακούς πυλώνες: από τη μια το κράτος, οι περιφέρειες και τα 242 Κέντρα Κοινότητας (που η ΝΔ καταψήφισε) και από την άλλη τον ΟΠΕΚΑ που δίνει όλα τα επιδόματα ψηφιακά, χωρίς ύποπτες συναλλαγές.

Τα επιδόματα πλέον είναι 6 (ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, επίδομα στέγης, αναπηρικά επιδόματα, επίδομα υπερήλικων και επίδομα αγροτικής εστίας). Προκαλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μας πει ποια από αυτά θα κόψει.

Για εμάς τα επιδόματα είναι όρος ισοτιμίας για τους ανάπηρους, τους ευάλωτους, τους γονείς, τα παιδιά. Είναι όρος ισοτιμίας, γιατί μια τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με μια τετραμελή οικογένεια χωρίς παιδιά.

Ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι κρατάμε τους ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα και ανακυκλώνουμε τη φτώχεια.

Εμείς επειδή ακριβώς θεωρούμε τα επιδόματα όρο ισοτιμίας και όχι δωράκι ή χάρη, με το σημερινό νομοσχέδιο, τα εξαιρούμε από τα εισοδήματά του. Το κάνουμε για το επίδομα στέγης, παιδιού και αναπήρου. Δηλαδή δεν το χάνει αν βρει δουλειά και επομένως δεν δημιουργούμε παγίδα φτώχειας που ανακυκλώνει τη φτώχεια.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η κοινωνική προστασία, οι συντάξεις, η πρόνοια, αποτελούν τον τρίτο πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Μαζί με τους άλλους δύο πυλώνες, τη δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία είναι η ασπίδα των πολιτών για δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Αυτό το κοινωνικό κράτος χτυπήθηκε σε όλη την Ευρώπη από τις πολιτικές της λιτότητας κατά την κρίση. Υπήρξε το μεγάλο θύμα του νεοφιλελευθερισμού που υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό το κοινωνικό κράτος εμείς το επανασυστήσαμε βήμα το βήμα. Δεν θα επιτρέψουμε να το ξαναγκρεμίσετε.

Στο νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα ενισχύουμε περισσότερο το κράτος πρόνοιας με επιπλέον θέσεις. Μόνιμες θέσεις στα δημόσια κέντρα πρόνοιας που θα πάρουν πάνω τους το μεγάλο έργο της αποϊδρυματοποίησης και της αναδοχής και υιοθεσίας. Σήμερα ανασαίνουμε γιατί πετύχαμε το 1 προς 1, δηλαδή ένας φεύγει ένας προσλαμβάνεται και ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μας ξαναφέρει στο 5 προς 1 για να κλείσουν όλα τα δημόσια ιδρύματα και να γίνουν ιδιωτικά.

Αυτό είναι και το δίλημμα αυτών των ευρωεκλογών: αν δηλαδή θα επιτρέψουμε τη διάλυση του κοινωνικού κράτους στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων ή αν θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ανοιχτά σύνορα, με δίκαιη ανάπτυξη.

Θέλω κλείνοντας να αναφερθώ σε ένα άλλο μεγάλο μύθο που διακινείται από τη Ν.Δ. για τη μεσαία τάξη, ότι δηλαδή την κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 2009 έως το 2015 822.000 συμπολίτες μας από τα 5 εκατ. που αποτελούσαν τη μεσαία τάξη μετακόμισαν βιαίως στα φτωχότερα στρώματα. Δηλαδή όσο κυβερνούσατε, ένας στους έξι πολίτες από τα μεσαία στρώματα μετακόμισε στα φτωχά. Και όσοι παρέμειναν έχασαν το 37% του εισοδήματός τους, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που κατέθεσα την προηγούμενη εβδομάδα.

Είπε ο κ. Μητσοτάκης εμάς μας ενδιαφέρει πρωτίστως να μεγαλώσουμε την πίτα. Δηλαδή τον εθνικό πλούτο. Δηλαδή το ΑΕΠ. Όταν μέσα σε 6 χρόνια (από το 2009-2015) κατάφερε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να χάσει η εθνική πίτα το 25%, όσο χάνει μια χώρα σε συνθήκες πολέμου.

Πόση αξιοπιστία έχει λοιπόν; Πώς νομίζετε ότι θα εμπιστευθούν οι πολίτες αυτούς που τους κατέστρεψαν;

Λέει πάλι ο κ. Μητσοτάκης. «Αν δεν παράγουμε αρκετό πλούτο δεν μπορούμε να έχουμε αρκετούς πόρους για να υποστηρίξουμε το κοινωνικό μας κράτος».

Εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά. Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι το κοινωνικό κράτος δεν παράγει πλούτο. Είναι βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό γι' αυτό θέλει να το εκχωρήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όπου βεβαία εκεί 'τι περίεργο' παράγει πλούτο. Δηλαδή ιδιωτικά νοσοκομεία και πανεπιστήμια, ιδιωτική ασφάλιση και ιδιωτικά ιδρύματα.

Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι παράγει πλούτο. Γι' αυτό επενδύουμε στην πρόνοια γιατί οι δαπάνες της είναι αναπτυξιακές. Βρήκαμε 789 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό για την πρόνοια και τα φτάσαμε σε 3,2 δις ευρώ.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Τις μέρες αυτές ο λαός εγείρεται. Το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Τους βλέπουμε, τους συναντάμε στους δρόμους και το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι δεν πρόκειται να σας ξαναεκχωρήσουν το μέλλον τους, την τύχη τους.

Στο τέλος κ. Μητσοτάκη θα μείνετε με τα fake news, την λάσπη και τη μαύρη προπαγάνδα.

Εμείς είμαστε δίπλα στην κοινωνία, που χτίζει ανάχωμα στην παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος, ασπίδα στο κράτος πρόνοιας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης...(Β.Κ.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency