Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 05:41:55 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | κοινωνια | Στον Αρειο Πάγο σήμερα η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Στον Αρειο Πάγο σήμερα η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

KOYNEBA.KΣτο δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου θα βρεθεί σήμερα η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, για την εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης που άσκησε κατά της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ και κατά της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά (9/2016), η οποία ακύρωνε πρωτόδικη απόφαση που την δικαίωνε.
kouneva.jpg..

****Δ. Παπαδημούλης: Το έγκλημα κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα κινδυνεύει να μείνει «ορφανό» : >>>

***Τμ. Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Να σηκώσουμε το πέπλο της ατιμωρησίας για τη δολοφονική επίθεση στην Κ. Κούνεβα : >>>

...Υπενθυμίζεται ότι στον α΄βαθμό το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με την αριθμ. 3429/2013 απόφασή του, χαρακτήριζε «εργατικό ατύχημα» τον βαρύτατο τραυματισμό της κ. Κούνεβα εξαιτίας του οποίου έμεινε μόνιμα ανάπηρη, αποκάλυψε τον αιτιώδη σύνδεσμο (αιτιώδη συνάφεια) της βίαιης επίθεσης με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας της, και κυρίως με τη συνδικαλιστική της δράση, και καταλόγισε ευθύνη (αμέλεια) στην εργοδότρια εταιρεία, καταδικάζοντάς την σε αποζημίωση 250.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

...Τρία χρόνια μετά, το 2016, με απόφαση του Εφετείου ανατράπηκε στο σύνολό της η πρωτόδικη απόφαση ανατράπηκε και απαλλάχθηκε η εργολαβική εταιρεία από κάθε ευθύνη (δόλο ή αμέλεια) και κάθε σχέση-σύνδεση με την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση.

...Την αίτηση αναίρεσης, που θα εκδικαστεί αύριο στον Άρειο Πάγο, έχει συντάξει η ομάδα δικηγόρων της Κωνσταντίνας Κούνεβα (Α. Ρουπακιώτης, Α. Καζάκος, Μ. Στεφανάτου, Ε. Κατσαντωνοπούλου, Β. Βολτέα) και θα υποστηρίξουν με τις αγορεύσεις τους οι Άρης Καζάκος και Αντώνης Ρουπακιώτης.

...Στην πολυσέλιδη - 95 σελίδων - αναίρεση οι νομικοί παραστάτες της Κωνσταντίνα Κούνεβα εκθέτουν τη νομική επιχειρηματολογία και τους λόγους που έσφαλε η απόφαση του Εφετείου Πειραιά, η οποία ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

...Η περιπέτεια της ξεκίνησε το 2003 όταν άρχισε να εργάζεται στην ΟΙΚΟΜΕΤ, μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και "ενοικίασης" εργατών που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ). Κατά τον εργασιακό της βίο προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας, αναπτύσσοντας έντονη συνδικαλιστική δράση. Τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008, την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι.

...Εννιά χρόνια ύστερα από αυτήν την επίθεση, δεν έχουν βρεθεί και δεν έχουν εντοπιστεί οι υπαίτιοι, οι φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα όμως, ζητά έως και σήμερα απαντήσεις και δικαίωση.

***ΣΥΡΙΖΑ: Η δολοφονική επίθεση εναντίον της Κ. Κούνεβα παραμένει έγκλημα χωρίς ενόχους και τιμωρία

«Δεν υπάρχει έγκλημα χωρίς αιτία, χωρίς ενόχους και αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς. Η δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, τον Δεκέμβρη του 2008, παραμένει έγκλημα χωρίς ενόχους, χωρίς τιμωρία. Η αιτία του, όμως, είναι γνωστή σε όλους. Είναι η συνδικαλιστική δράση της Κ. Κούνεβα για την αποκάλυψη των συνθηκών άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στα εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας»: Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι:

«Η πρωτόδικη απόφαση αναγνώρισε την πραγματική αιτία της επίθεσης. Τη χαρακτήρισε εργατικό ατύχημα, καταλόγισε ευθύνη στην εργολαβική εταιρεία και της επέβαλε αποζημίωση. Το Εφετείο, όμως, προσκρούοντας στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, ανέτρεψε πλήρως αυτή τη σημαντική απόφαση».

...Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου: «Προσβλέπουμε στη δίκαιη κρίση του Αρείου Πάγου, όπου αύριο (10/10) εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης της Κ. Κούνεβα κατά της απόφασης του Εφετείου. Στεκόμαστε ολόθερμα στο πλευρό της. Και για την ίδια, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους που εναποθέτουν στη Δικαιοσύνη τις ελπίδες τους για την προστασία από την αυθαιρεσία, την αδικία, τον διωγμό.

...Ελπίζουμε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να εκπέμψει καθαρά μηνύματα προς κάθε πλευρά: προς τους εργοδότες, ότι δεν μπορούν να είναι ασύδοτοι, αλλά και τους εργαζόμενους ότι δεν είναι απροστάτευτοι».

***Παπαδημούλης :

...Με αφορμή την εξέταση από τον Άρειο Πάγο  της αίτησης αναίρεσης που κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε την εξής δήλωση:

«...Έχουν περάσει εννιά χρόνια από την επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα και το έγκλημα, που συγκλόνισε τότε την ελληνική κοινωνία, κινδυνεύει να μείνει «ορφανό». Χωρίς φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Όμως, όλοι ξέρουμε τις συνθήκες που γέννησαν τη δολοφονική επίθεση. Ξέρουμε πώς δούλευε το σκοτεινό κύκλωμα εκμετάλλευσης των εργολαβικών εργαζομένων στην καθαριότητα. Το ξέρει και η Δικαιοσύνη.

Δεν επεμβαίνουμε στο έργο της, αλλά δικαιούμαστε να ζητάμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει σωστά και ισορροπημένα το καθήκον της. Το έγκλημα κατά της Κωνσταντίνας δεν μπορεί να σβηστεί, να ξεχαστεί. Και ο Άρειος Πάγος, όπου εκδικάζεται η αναίρεσή της, μπορεί κι οφείλει να στείλει τα σωστά μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία. Και ταυτόχρονα τα σωστά μηνύματα προς την εργοδοσία και στους ίδιους τους δικαστές...»...(Η.Β.)

Σχόλια:

Powered by Web Agency