Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 05:01:52 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: ελλαδα | εξωτερικη πολιτικη | Για πρώτη φορά : Η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων.

Για πρώτη φορά : Η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων.

TSIPR.ZAEF.KOTZIAS.PRESPΗ Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Σύνοδο χωρών-μελών της πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο και στο πλαίσιο αυτό γίνεται πλήρες μέλος της «Διαδικασίας του Βερολίνου»....Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγες, το 2014 η Υπουργική Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων δυστυχώς δεν κατάφερε να επανεκκινήσει την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Τότε, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει τη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης, της σύνδεσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων.

...Η Διαδικασία του Βερολίνου έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, να συμβάλει στην επίλυση διμερών διαφορών εντός των Βαλκανίων και να προωθήσει τη διασυνδεσιμότητα των κρατών της περιοχής. Η Ελλάδα δεν είχε κληθεί ποτέ να συμμετάσχει στη Διαδικασία του Βερολίνου.

....Η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί ένα σημαντικό φόρουμ, σύμφωνα με κυβερνητικές, πηγές, όπου συζητούνται έργα διασυνδεσιμότητας, υποδομών σε ενεργειακό τομέα και τομέα μεταφορών και συνεργασιών των νεολαιών. Οι συζητήσεις αυτές, στις οποίες συμμετέχουν και επικεφαλής διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (EIB, EBRD ΚΛΠ) αντανακλώνται συχνά και τις προτεραιότητες της Ευρ. Επιτροπής για τα Δυτ. Βαλκάνια. Τα μέλη της διαδικασίας του Βερολίνου περιλαμβάνουν τα Δυτ. Βαλκάνια (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο) και ορισμένα κ-μ της ΕΕ με σημαντική επιρροή στην περιοχή (Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία).

...Η Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Σύνοδο χωρών-μελών της πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο και στο πλαίσιο αυτό γίνεται πλήρες μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον μέρος της λύσης στα Δυτικών Βαλκάνια και αναδεικνύει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή. Σε συνέχεια της συμμετοχής του πρωθυπουργού στην τετραμερή Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης (στις 4/7), η συμμετοχή της χώρας στη Διάσκεψη του Λονδίνου αναδεικνύει την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα για τον σχεδιασμό των υποδομών και των διασυνδέσεων στην περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Δημιουργούνται δηλαδή όλες οι δυνατότητες η χώρα μας να εκμεταλλευτεί όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προωθήσει το όραμά της για τη βαλκανική συνανάπτυξη.

...Στη Σύνοδο του Λονδίνου θα συμμετάσχουν οι Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, καθώς και οι Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Πολωνία.

...Οικονομία, πολιτική, και ασφάλεια..

Η Σύνοδος του Λονδίνου θα έχει τρεις ενότητες: οικονομία, πολιτική, και ασφάλεια.

...Η οικονομική θεματική επικεντρώνεται στη σταθερότητα, στη δημιουργία ασφαλούς επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.
....Η θεματική της ασφάλειας αναφέρεται στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές απειλές όπως η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, τα ναρκωτικά και η τρομοκρατία.
..Το πολιτικό σκέλος της Συνόδου περιλαμβάνει τη συζήτηση για την επίλυση διμερών διαφορών στα Δυτ. Βαλκάνια, την ενίσχυση της δημοκρατίας και την προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

***Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

13:00 Γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής των European Investment Bank, European Bank for Reconstruction and Development, Regional Cooperation Council, Regional Youth Cooperation Office.

14:20 1η συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις.

16:20 2η συνεδρίαση Ολομέλειας, Σύνοδος Διαδικασίας Βερολίνου.

17:20 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αλβανό Πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα.

18:00 Δεξίωση των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο με τη συμμετοχή του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου...(Β.Κ., ΑΠΕ)

Σχόλια:

Powered by Web Agency