Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 08:34:21 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: Αγροτικο Δελτιο | ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ | Στ. Αραχωβίτης : Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Στ. Αραχωβίτης : Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

araxovitisΟ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το υπουργείο είναι εδώ για να ακούει τα προβλήματα όλων των παραγωγών και να τα λύνει όπου μπορεί, είτε είναι δικής του αρμοδιότητας αποκλειστικά, είτε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία...»

...Σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΕ :

...Έντονα προβληματισμένοι, αλλά και ανήσυχοι, πρωτίστως για το παρόν του πρωτογενούς τομέα και δευτερευόντως για το μέλλον, αφού «χωρίς το σήμερα δεν υπάρχει αύριο», εμφανίζονται οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι

...Αναλαμβάνοντας και οι ίδιοι το μερίδιο ευθύνης που τούς αναλογεί για τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό χώρο, επισημαίνουν ότι «μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους μπορούμε να αναγκάσουμε τους κυβερνώντες να σκύψουν πάνω στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και από κοινού να βρούμε τις λύσεις εκείνες που θα του δώσουν προοπτική».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα δεν τελειώνουν ποτέ» και προσθέτει πως «το υπουργείο είναι εδώ για να ακούει τα προβλήματα όλων των παραγωγών και να τα λύνει όπου μπορεί, είτε είναι δικής του αρμοδιότητας αποκλειστικά, είτε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία». Ενώ σημαντικές είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στα κράτη-μέλη της Ενωμένης Ευρώπης.

***Δράσεις του ΥΠΑΑΤ για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου...

....Με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη προωθήσει ή προωθεί:

Ακατάσχετο:

Όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, έτσι και οι αγρότες καλύπτονται από το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ το μήνα (15.000 ευρώ το χρόνο).

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο 2018 ψηφίστηκε στη Βουλή το ακατάσχετο για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των αγροτών, ύψους 7.500 ευρώ, κάτι που όπως είχε πει τότε ο κ. Αραχωβίτης παρέχει προστασία σχεδόν στο 90% των επαγγελματιών του κλάδου.

Ασφαλιστικός νόμος:

Σε 12% από 18%, που θα ήταν στις αρχές του 2019, μειώθηκε η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη των αγροτών, ενώ μέχρι το 2022 θα μειωθεί κατά 33%, σύμφωνα με το νόμο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως τονίζει το ΥΠΑΑΤ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «Κατρούγκαλου» ήδη η μεγάλη πλειοψηφία και το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών καταβάλλουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο («Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» 3863/2010), ενώ οδηγεί και σε μεγαλύτερες συντάξεις σε σχέση με τον ίδιο νόμο.

Αναλυτικότερα η κλίμακα προσαρμογής των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια διαμορφώνεται ως εξής:

2019: 12%

2020: 12,66%

2021: 13%

2022: 13,3%

Έτσι, ένας αγρότης με εισόδημα 8.022 ευρώ με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% θα έχει ετήσιο όφελος 481,32 ευρώ, με εισόδημα 14.022 ευρώ το ετήσιο όφελος θα ανέρθει σε 841,32 ευρώ ενώ με εισόδημα 22.022 ευρώ το όφελος θα αγγίξει τα 1.321,32 ευρώ.

...«Κόκκινα» αγροτικά δάνεια:

Μεγάλη ανάσα έδωσε σε μεγάλη μερίδα αγροτών η ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το περασμένο έτος. Αναλυτικότερα αφορά τις οφειλές των αγροτών προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια Συνεταιριστικές κλπ).

Στους αγρότες παρέχεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του ποσού εντός του τριμήνου, ενώ η διαγραφή του κεφαλαίου μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 60%. Σε περίπτωση διακανονισμού των οφειλών μέσω δόσεων, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού μέχρι και 10 χρόνια (120 δόσεις), με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται στο 40%.

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

120 δόσεις:

Στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχθούν και οι αγρότες.

Η ελάχιστη δόση που εξετάζει η κυβέρνηση είναι τα 50 ευρώ το μήνα και θα ισχύσει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους με χρέη στα ταμεία εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ο χρόνος ψήφισης της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, με ταυτόχρονη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, τοποθετείται πλέον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει σε προηγούμενες δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, για παράδειγμα εάν η οφειλή είναι 5.000 ευρώ θα οδηγεί σε 100 δόσεις. Από τις 6.000 ευρώ και πάνω όλοι θα έχουν 120 δόσεις. Καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές σε διάρκεια 10 χρόνων.

***Σταύρος Αραχωβίτης: Κάθε πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να συζητηθεί και να έρθουμε σε διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές :

«Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα δεν τελειώνουν ποτέ. Το υπουργείο είναι εδώ για να ακούει τα προβλήματα όλων των παραγωγών και να τα λύνει όπου μπορεί, είτε είναι δικής του αρμοδιότητας αποκλειστικά είτε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Το υπουργείο έχει λύσει χρόνια προβλήματα, όπως ήταν οι κατασχέσεις των επιδοτήσεων, θεσπίζοντας στο τέλος του 2018 την ετήσια προστασία τους έως του ποσού των 7.500 ευρώ, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε προηγουμένως νομοθετήσει».

Υπογραμμίζει επίσης ότι έχει θεσπιστεί μια σειρά ρυθμίσεων και αποφάσεων μέσω των οποίων «επιλύσαμε τα ζητήματα που αφορούσαν τους αλλοδαπούς εργάτες γης, την ασφάλισή τους και την ασφαλή διαμονή τους κατά την περίοδο εργασίας στα χωράφια».

Παράλληλα σημειώνει ότι «το υπουργείο είναι ανοικτό και το έχει αποδείξει» και αναφέρει ότι «κάθε πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να συζητηθεί και να έρθουμε σε διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές».

Ωστόσο όπως ανέφεραν παράγοντες από την πλατεία Βάθης η δουλειά του υπουργείου δεν έχει τελειώσει εδώ, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για τους συνεταιρισμούς και την εκπροσώπηση των αγροτών και των συνεταιρισμών, για την αλιεία καθώς και για τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα μέσω στοχευμένων ενεργειών για τη στήριξη και ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει συμπιεστεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της γεωργίας

Τη «σημαντική» αύξηση του ανώτατου ορίου εθνικής στήριξης προς τους γεωργούς «ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, ιδίως σε περιόδους κρίσης» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε αναθεωρημένους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας (τις λεγόμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), αυξάνοντας το μέγιστο ποσό που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εθνικές αρχές για τη στήριξη των γεωργών, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τη στήριξη προς τους γεωργούς χωρίς να στρεβλώνεται η αγορά, μειώνοντας παράλληλα τον διοικητικό φόρτο για τις εθνικές αρχές.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης θα αυξηθεί από 15.000 σε 20.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση για περίοδο τριών ετών. Για να αποφευχθεί ενδεχόμενη στρέβλωση του ανταγωνισμού, κάθε χώρα της ΕΕ διαθέτει ένα μέγιστο εθνικό ποσό, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί. Κάθε ανώτατο εθνικό όριο θα καθορίζεται στο 1,25% της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της χώρας κατά την ίδια τριετή περίοδο (από 1% σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες). Πρόκειται για αύξηση του εθνικού ανώτατου ορίου κατά 25%.

Εάν μια χώρα δεν δαπανά πάνω από το 50% του συνολικού εθνικού κονδυλίου ενισχύσεων σε έναν συγκεκριμένο γεωργικό τομέα, θα μπορεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά γεωργική εκμετάλλευση σε 25.000 ευρώ και το μέγιστο εθνικό ποσό ενίσχυσης στο 1,5% της ετήσιας παραγωγής. Πρόκειται για αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 66% ανά γεωργό και του εθνικού ανώτατου ορίου κατά 50%.

«Η πρόταση της Επιτροπής για νέους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό τομέα αντικατοπτρίζει την αξία αυτής της μορφής στήριξης σε περιόδους κρίσης. Με την αύξηση του μέγιστου ποσού ενίσχυσης προς τους γεωργούς, οι εθνικές αρχές θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και θα είναι σε θέση να αντιδρούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα για τη στήριξη των ευάλωτων γεωργών» δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν.

Τα αυξημένα ανώτατα όρια ισχύουν από τις 14 Μαρτίου και μπορούν να εφαρμόζονται αναδρομικά σε ενισχύσεις που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Σχόλια:

Powered by Web Agency