Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019 06:20:54 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: Αγροτικο Δελτιο | ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ | Επείγουσα ανακοίνωση για τους ελαιοκαλλιεργητές.

Επείγουσα ανακοίνωση για τους ελαιοκαλλιεργητές.

elaionasΑπό τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας ανακοινώνεται η εμφάνιση νέου, για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρούσματος, που αφορά στο παθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa σε ελαιοκαλλιέργεια, στην Περιφέρεια της Μαδρίτης της Ισπανίας...

...Το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ελαιοκαλλιέργεια στην Ε.Ε, στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Απουλίας τον Οκτώβριο του 2013.
...Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Εκτελεστική Απόφαση 2015/789/ΕΕ, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του οργανισμού Xylella fastidiosa, που αφορά στο φυτοϋγειονομικό καθεστώς του οργανισμού και στις απαιτήσεις για την εισαγωγή συγκεκριμένων φυτών που προέρχονται από τρίτες χώρες, στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του οργανισμού.
...Στα πλαίσια εφαρμογής των προαναφερόμενων, ενημερώνουμε ότι το παθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa προσβάλει διάφορα καλλιεργούμενα φυτά (μεγάλης καλλιέργειας, καρποφόρα δένδρα, αμπέλι, ελιά, καλλωπιστικά), αυτοφυή και δασικά δένδρα .
...Το παθογόνο έχει πολύ μεγάλο εύρος φυτών ξενιστών συμπεριλαμβανομένων μονοκοτυλήδονων και δικοτυλήδονων, ποωδών και δενδρωδών, καλλιεργούμενων και αυτοφυών φυτών. Εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στα αγγεία του ενεργού ξύλου. Επισημαίνεται ότι πολλά φυτά, μπορεί να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Ενδεικτικοί ξενιστές που παράλληλα αποτελούν και βασικές καλλιέργειες για την ΠΕ Λακωνίας είναι η ελιά, τα εσπεριδοειδή και τα αμπέλια . Επίσης πολλά καλλωπιστικά φυτά όπως η πικροδάφνη, δευτερεύουσες καλλιέργειες για την ΠΕ Λακωνίας όπως η αμυγδαλιά, η βερυκοκιά, η ροδακινιά, η δαμασκηνιά, η κορομηλιά, είδη βελανιδιάς, είδη πτελέας, το πεκάν, ο πλάτανος, ο ηλίανθος και πολλά άλλα τα οποία καταγράφονται σε λίστες που επικαιροποιούνται ανάλογα με τα ευρήματα των ερευνών για τα φυτά ξενιστές.
...Περιγραφή των κυριότερων συμπτωμάτων...
...Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά, το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων με αποτέλεσμα τα ασθενή φυτά να εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού.
...Ειδικά τα συμπτώματα για τις κύριες καλλιέργειες της ΠΕ Λακωνίας Ελιά , Εσπεριδοειδή και Αμπέλια περιγράφονται αναλυτικά και απεικονίζονται σε φωτογραφίες, στο έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: www.bpi.gr >Υπηρεσίες>Επισκοπήσεις>Κατευθυντήριες Οδηγίες Μακροσκοπικών Ελέγχων> Κατηγορία Βακτήρια-Φυτοπλάσματα> Οδηγίες Xylella fastidiosa.
...Τρόπος μετάδοσης...
Οι κυριότεροι τρόποι να εισαχθεί το παθογόνο σε μία περιοχή είναι :
1. Με τα φυτά προς φύτευση – πολλαπλασιαστικό υλικό.
2. Με τα έντομα-φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των εντόμων-φορέων που ενδέχεται να μεταφερθούν πάνω στα φυτά. Στη φύση, το παθογόνο εξαπλώνεται με έντομα τα οποία τρέφονται από τις αγγειώδεις δεσμίδες ξύλου των φυτών: πολλά μυζητικά είδη εντόμων των οικογενειών Cicadellidae (κοινώς τζιτζικάκια) και Cercopidae (τάξη: Hemiptera).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παθογόνο δεν μεταδίδεται μηχανικά με το φυτικό χυμό από ασθενή φυτά.
...Μέτρα αντιμετώπισης...
Η αντιμετώπιση του παθογόνου βασίζεται στην ΠΡΟΛΗΨΗ εισαγωγής και εξάπλωσης του στην χώρα μας.
Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση υγιούς και πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και με τον μακροσκοπικό έλεγχο των φυτών με συμπτώματα και άμεση ενημέρωση σε περίπτωση υποψίας προσβολής από τον επιβλαβή οργανισμό, της ΔΑΟΚ Λακωνίας στα τηλέφωνα 2731363329, 2731363330 και 2731363333.
Προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων επισυνάπτεται σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο PDF) το έντυπο: ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Xyllela fastidiosa, όπου μπορεί κάποιος να δει τα συμπτώματα σε φωτογραφίες για τις βασικότερες καλλιέργειες και να διαβάσει λεπτομέρειες για τον τρόπο μετάδοσης του παθογόνου .

Σχόλια:

Powered by Web Agency