Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 08:26:54 PM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: Αγροτικο Δελτιο | ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ | Αποστόλου: Το ελληνικό κρασί αποκτά σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές.

Αποστόλου: Το ελληνικό κρασί αποκτά σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές.

AMPELI.STAFYLIΣτις δράσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης της αμπελοκαλλιέργειας και του οινοποιητικού κλάδου που προωθεί το ΥΠΑΑΤ αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στην εκδήλωση για την αμπελουργία που συνδιοργάνωσαν, στην Τοπική Κοινότητα Άσκρης, ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Επιμελητήριο Βοιωτίας...

...Ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βοιωτικής παραγωγής κρασιού και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του κλάδου που, όπως είπε, βρήκε, σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των εξαγωγών.

***Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού:
Όλοι πλέον έχουν αποδεχτεί ότι άνοιξε ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές ότι βγαίνουμε από το τούνελ των μνημονίων. Ταυτόχρονα, βέβαια όλοι εμείς στη Κυβέρνηση και στο κόμμα γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί, αν με όλες μας τις δυνάμεις υπηρετήσουμε την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της χώρας, προς μια περίοδο θετικών προοπτικών, μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση που κατέστρεψε-εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ.
Σ' αυτή την προσπάθεια, ο αγροτικός χώρος θα πρωταγωνιστήσει. Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Το αμπέλι έχει σταθερές αξίες, που η γη τις φυλάει και τις προστατεύει, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μέσα από την ιστορία του κρασιού. Οι μαρτυρίες είναι αναρίθμητες και η όποια αναφορά θα περίσσευε.
Το κρασί αναγνωρίζεται και σήμερα διεθνώς, ως ένας από τους κύριους πρεσβευτές της κουλτούρας των παραγωγών χωρών, αλλά κι ως ένα από τα χαρακτηριστικότερα προϊόντα που έχουν συνδεθεί με την παράδοση και τον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών.
Κι αν αυτό μπορεί να γίνει δεκτό για άλλους, τότε τι να πείτε εσείς που το κρασί αποτελεί και μέρος της φιλοσοφίας και του τρόπου της ζωής σας, αλλά και όπλο ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βοιωτικής παραγωγής κρασιού, όπως πολύ εύστοχα τονίζεται και στο τίτλο της εκδήλωσής σας .
Η περιοχή της Άσκρης αλλά και όλο το κομμάτι του Ελικώνα μέχρι και τον Κιθαιρώνα έχει μία διαρκή και αναπτυσσόμενη πορεία στο χώρο της αμπελουργίας – παραγωγής κρασιού. Υπάρχουν ιστορικές ποικιλίες που έρχονται από την αρχαία Ελλάδα στην Κοιλάδα των Μουσών, αλλά και νέες που λόγω των εδαφολογικών και κλιματικών πλεονεκτημάτων της περιοχής προσφέρουν ένα υψηλής ποιότητας και παραγωγικότητας κρασί.
Στην περιοχή λειτουργούν σαράντα περίπου οινοποιεία πολλά από τα οποία παράγουν κρασί με γεωγραφική ένδειξη και έχουν εστιάσει στην εξαγωγική δραστηριότητα καθώς και στην καινοτομία με εξαιρετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.
Κι εμείς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το γνωρίζουμε αυτό και προσπαθούμε να παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την στήριξή σας.
Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το προωθήσουμε. Έχουμε πλέον τη πεποίθηση ότι κλάδος του κρασιού βρήκε σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το μέλλον του.
Σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση για τα χρόνια 2015-2017, απορροφήθηκαν 5,3 εκατ. Ευρώ για την προώθηση. Δεν υπήρξε δυνατότητα χρηματοδότησης για τους οινοποιούς της Βοιωτίας .
Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για την εφαρμογή των δράσεων του επόμενου προγράμματος 2019-2023.. Επιδιώξετε να επωφεληθείτε, θα σας βοηθήσουμε.
Στόχος μας είναι η βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης πληρωμής των προγραμμάτων προώθησης με διαφάνεια, τηρώντας το ενωσιακό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις του οινικού τομέα.
Σχετικά με την ενίσχυση των παραγωγών που ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια ως γενικά μέτρα προβλέπονται η ενιαία ενίσχυση και το πρασίνισμα.
Να προσθέσουμε επίσης και τις ειδικότερες δράσεις, όπως της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δράσεις όπως οι επενδύσεις στις γεωργικές καλλιέργειες (τα αποκαλούμενα παλιά σχέδια βελτίωσης), η μεταποίηση, η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και το μέτρο της Συνεργασίας μπορούν να αποτελέσουν τη βασική μαγιά ανάπτυξης του κλάδου.
Οι επενδύσεις στην οινοπαραγωγή εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2018 και θα συνεχιστούν και για τα επόμενα έτη βοηθώντας με κοινοτικά κονδύλια την βελτίωση της υποδομής αλλά και την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.
Όπως ίσως γνωρίζετε με την εφαρμογή των νέων Κανονισμών η διαδικασία χορήγησης αδειών φύτευσης άλλαξε. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και στους επιλέξιμους παραγωγούς χορηγείται η άδεια μέχρι την 1 Αυγούστου του έτους, απευθείας από το Υπουργείο.
Στη Βοιωτία τα δύο προηγούμενα χρόνια χορηγήθηκαν άδειες για 540 στρέμματα. Για τη τρέχουσα χρονιά έχουν αιτηθεί 1.300 στρ. και η διαδικασία αξιολόγησης από τη ΔΑΟΚ θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου 2018.
Για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου εφαρμόζεται επίσης από το 2001 και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, το οποίο έχει σαν στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Σχόλια:

Powered by Web Agency