Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 07:27:00 AM

rss2 buttons 01
Βρισκεστε εδω: Αγροτικο Δελτιο | ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ | Δυτ. Αχαία : Ολοκληρωτική καταστροφή στα αμπέλια από το χαλάζι.

Δυτ. Αχαία : Ολοκληρωτική καταστροφή στα αμπέλια από το χαλάζι.

XALAZIΞεκίνησαν οι αυτοψίες από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ στις καλλιέργειες της Δυτικής Αχαΐας και σε αυτές του νομού Ηλείας, που επλήγησαν από την έντονη χαλαζόπτωση της περασμένης Κυριακής...Καλλιέργειες αμπελιών, φράουλας, πατατάς κ.α. καταστράφηκαν από το χαλάζι μεγέθους καρυδιού, που έπληξε τις περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, όπως Λάππα, Καγκάδι, Απιδεώνα, Πετροχώρι καθώς επίσης και σε Νέα Μανωλάδα, Βάρδα και γενικότερα στη Βόρεια Ηλεία.

«...Τα αμπέλια ήταν στην φάση των μικρών βλασταριών (3-5 εκατοστά) ή κάποια, που ήταν έτοιμα να πετάξουν βλαστούς. Η καταστροφή ολοκληρωτική και στις δυο παραπάνω φάσεις των αμπελιών. Μετά από 3-4 εβδομάδες θα γνωρίζουμε πόσο μεγάλη ήταν και τι εύρος είχε η ζημιά αυτή, που έγινε, ειδικά στα αμπέλια» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο αμπελουργός-οινοποιός, Παναγιώτης Κούκος.

...Όπως δηλώνουν οι καλλιεργητές της περιοχής τέτοιο χαλάζι είχαν να δουν πάνω από 20 χρόνια, το οποίο μετά απο 12 ώρες παρέμενε πυκνό καλύπτοντας τις καλλιέργειες. «Τα βλαστάρια τα μικρά, που το χαλάζι τους έκοψε τις κορυφές, ίσως θα δώσουν κάποιους βλαστούς, όμως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για να δούμε πως, αν και εκτιμώ ότι το 50% της παραγωγής το έχουμε χάσει» υπογράμμισε, αν και όπως είπε ο κ. Κούκος «θαπαράγουμε λιγότερο κρασί, δεν μπορούμε να τα βάλλουμε με την φύση».

...Να σημειώσουμε ότι η περιοχή της Δυτικής Αχαίας είναι αμπελουργική, και για αυτό τον λόγο οινοποία από όλη την Ελλάδα έρχονται για να πάρουν τον «ροδίτη», που είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής και αποτελεί την βάση για πολλά κρασιά. «Για τους παραγωγούς είναι χαμηλή η τιμή του ροδίτη, φέτος όμως ήταν καλές οι τιμές στα σταφύλια» επισήμανε ο κ. Κούκος.

...Αναφορικά με τον φόρο, που είχε επιβληθεί στο κρασί, σημείωσε ότι «είναι ένα βάρος για τα οινοποιεία, γιατί συγκεντρωτικά σου ζητούν να δώσεις 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο... Είναι πρωτογενής τομέας και δεν θα έπρεπε να τον χτυπάνε, γιατι από το χώμα παράγεται ένα προϊόν βγαίνει στην αγορά και εισπράττει ΦΠΑ το κράτος σε 2-3 φάσεις», συμπληρώνοντας ότι η δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου για την κατάργησή του, θα είναι μια ανάσα για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς...(Ν.Π., πηγή Κόκκινο)

Σχόλια:

Powered by Web Agency